Novosadski autor

U Principiju je otvorena izložba Đorđa Odanovića: Koloristička interpretacija grčke kulture

Kim Cuculić

Đorđe Odanović - Paestum No. 3

Đorđe Odanović - Paestum No. 3

Izložen je niz kolorističkih opservacija grčkih hramova snimljenih u blizini Napulja.



U Galeriji Principij otvorena je izložba novosadskog autora Đorđa Odanovića koja se bavi interpretacijom grčke kulture kroz niz kolorističkih opservacija grčkih hramova snimljenih u blizini Napulja.


U lipnju 2019. godine tijekom restauracije i radova na preuređenju zapadnih gradskih zidina Paestuma, na području koje je obično namijenjeno poljoprivrednim aktivnostima, otkriveni su arhitektonski elementi.


Spomenuti lokalitet Paestuma i hramovi zaintrigirali su fotografa i vizualnog umjetnika Đorđa Odanovića da im priđe sa zainteresiranošću arheologa u otkrivanju veličine i majestičnosti ovih zdanja i njihovog značaja kao antičkih svetih mjesta.





Polazeći od višeznačne simbolike boje i svjetla, kao i grčkog shvaćanja njihove dinamičke veze i djelovanja u polju vidljivog svijeta, koncipiran je projekt.


Da bi se prenijela energija i veliki simbolički potencijal svetilišta, upotrijebljen je intenzivan kolorit, čime se naglašava posebnost samog mjesta, referirajući sjećanja i emocije.


Đorđe Odanović rođen je 1956. godine. Diplomirao je na Fakultetu primijenjenih umjetnosti (Odsjek fotografije) 1986., a magistrirao je na istom fakultetu 2000. godine.


Izložba ostaje otvorena do 22. srpnja i može se razgledati radnim danom 10 -13 i 17 – 20 sati te subotom 10 – 13, a nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena.