Potvrda kvalitete

U Kloviću se otvara izložba članova riječkog HDLU-a, primljenih u članstvo u posljednje dvije godine

Ervin Pavleković



RIJEKA – U Galeriji Klović se 9. travnja u 19 sati otvara izložba novoprimljenih članova HLDU-a Rijeka, strukovne udruge koja u našemu gradu djeluje već 78 godina, a okuplja 230 umjetnika. Svake se godine članstvo povećava, a ono je posebno značajno za mlade umjetnike u njihovu profesionalnom umjetničkom razvoju.


Ovom se izložbom predstavljaju umjetnici primljeni u članstvo u posljednje dvije godine, a ocjenjivački sud koji je odlučivao o pristiglim zamolbama činili su za 2023. godinu povjesničari umjetnosti Ervin Dubrović i Iva Kelentrić te Silvija Đolonga, Luisa Ritoša i Istog Žorž, kao članovi Umjetničkog savjeta, dok se komisija u 2024. sastojala od povjesničara umjetnosti Katarine Podobnik, Zlatka Tota, te Melite Sorole Staničić, Želimira Hladnika i Istoga Žorža, kao članova Umjetničkog savjeta.


Kako javljaju iz HLDU-a, »ova već tradicionalna likovna prezentacija pruža uvid u njihova umjetnička ostvarenja. Pri odabiru radova poštovala se različitost izlagača te su izložena djela putem kojih su se umjetnici i prijavili na natječaj. Kao i svake godine primjetna je različitost u likovnim izričajima, a ono što je karakteristično za ovogodišnju izložbu je dominacija fotografskih radova, kao i apstraktni pristup u slikarstvu s naglašenom simbiozom crteža i slikarstva. Članstvo u HDLU-u Rijeci omogućava umjetnicima stjecanje određenih prava, pruža im brojne informacije i daje priliku za izlaganjem, a potvrda je njihove umjetničke kvalitete. Novim kolegama Udruga pruža profesionalnu podršku, a kako bi oni što jednostavnije i uspješnije našli svoj put u svijet likovnosti. Želimo im svima uspjeh na putu koji su odabrali.«