Umrijet će radeći

U Beogradu otvorena retrospektivna izložba “Čistač” konceptualne umjetnice Marine Abramović

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

„Nije zastrašujuće skočiti i poletjeti. Možete skočiti i s nebodera ako želite i bit ćete sasvim u redu. No, opasnost nastaje kada trebate dotaknuti tlo. Prije 44 godine, kada sam napustila ovu zemlju, skočila sam i letjela sve vrijeme od tada. Danas osjećam da dotičem tlo i topla dobrodošlica koju ste mi pripremili je umanjila ono što je mogao biti katastrofalan pad“, rekla je Abramović.BEOGRAD – U Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Beogradu u subotu je otvorena retrospektivna izložba „Čistač“ svjetski poznate konceptualne umjetnice Marine Abramović, a otvorenju je prethodila tiskovna konferencija koja je, u duhu njezina konceptualizma, bila simbolično zakazana u rano jutro – u šest sati i 23 minute.


Povratak u Beograd poslije više od četiri desetljeća kada je „otišla iz Jugoslavije, a vratila se u Srbiju“, Abramović je, kako kaže, doživjela vrlo emotivno.


„Nije zastrašujuće skočiti i poletjeti. Možete skočiti i s nebodera ako želite i bit ćete sasvim u redu. No, opasnost nastaje kada trebate dotaknuti tlo. Prije 44 godine, kada sam napustila ovu zemlju, skočila sam i letjela sve vrijeme od tada. Danas osjećam da dotičem tlo i topla dobrodošlica koju ste mi pripremili je umanjila ono što je mogao biti katastrofalan pad“, rekla je Abramović.
Izložba, kroz više od 120 radova – slika, crteža, fotografija, filmova, audio i video uradaka – raspoređenih na pet katova MSU, kronološki prati sve faze polustoljetne umjetničke karijere Marine Abramović, a naziv izložbe, po njezinim riječima, “ukazuje da je riječ o čišćenju na svim razinama, duhovnom, tjelesnom, mentalnom i spiritualnom“.


Dodatnu simboliku Abramović je izložbi dala zakazujući otvorenje upravo na Svjetski dan čišćenja.


Marini Abramović se, kako je rekla, „baš i ne sviđa ideja retrospektivne izložbe“, jer „to onda znači da umjetnik treba umrijeti“.


„Ja ne namjeravam otići u mirovinu, mislim da ću umrijeti radeći. Ne mislim odustati od svojega rada“, poručila je Abramović , naglašavajući kako ona “čisti karijeru” dugu pola stoljeća, predstavljajući najbolje radove, kako bi ostavila prostor za „novu Marinu“.


„Onog trenutka kada ti se učini da si Bog, tada tvoja taština postaje prepreka tvom radu“, jedna je od poruka koju Ambramović upućuje svojim mladim kolegama.


Izložba „Čistač“ u Beograd stiže nakon Stockholma, danskog Muzeja moderne umjetnosti Humlebeak, Osla, Bonna, Firence i Toronta i bit će otvorena do 20. siječnja 2020.


Izložba u Beogradu je i posljednja stanica na svjetskoj turneji „Čistača“, a nosi poseban značaj povratkom u grad rođenja, gdje je umjetnica započela karijeru i posljednji put samostalno izlagala 1975., također u Salonu Muzeja suvremene umjetnosti.


Uz muzejski postav njezinih radova, Marina Abramović održat će 28. rujna otvoreno i besplatno predavanje ispred Muzeja suvremene umjetnosti, na kojem se očekuje više od 6.000 ljudi, koliko ih je preuzelo za tu priliku posebno tiskane ulaznice čiji je broj bio ograničen.


“Nikada nisam čula da je neki vizualni umjetnik govorio uživo pred više od 6.000 ljudi. Veoma sam uzbuđena zbog javnog predavanja i susreta s publikom, koje će predstavljati svojevrsni umjetnički Woodstock”, rekla je Abramović.