Riječki motivi

Slike “gradskog” slikara: U Kloviću otvorena izložba Miomira Miloševića “Riječke vedute”

Ervin Pavleković

Tehnike kojima se slikar koristi u slikanju dominantno riječkih, primorskih motiva, ali i ne samo njih, razne su, od tempere i akvarela do mozaika



RIJEKA – Izložba slika Miomira Miloševića »Riječke vedute« otvorena je sinoć u Galeriji Juraj Klović u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, a uzvanici su prvi mogli razgledati slike ovog umjetnika s riječkom adresom, no »Riječanina u radu« samo izborom, kako kaže Ervin Dubrović.


Sintagma koja je ujedno i naziv izložbe dovoljno govori o izboru motiva – onih riječkih, odnosno primorskih koje Milošević koristi. Tehnike su razne, od tempere i akvarela do mozaika, a motivi mahom prepoznatljivi i gradski, riječki, no ima i onih koji se vezuju općenito uz ovo podneblje. Slike su različitih intonacija, od jutarnjih ugođaja do onih večernjih, a vlada vidljivi kolorizam, no onaj kojeg bismo najbolje mogli notirati kao,,kolorizam sklada i lakoće«.


Prema Dubroviću, iako je Milošević ustrajan slikar riječkih i primorskih motiva, on nije slikar »samo« ovdašnjih prizora; on također slika i motive iz posve drugih i drugačijih krajeva, iz bliskog i dalekog svijeta, iz Beograda i iz Seattlea, gradova s kojima ga vežu biografske i obiteljske spone.




Odabir i korištenje motiva iz raznih dijelova svijeta razlikuje ga od ostalih »zavičajnih« slikara koji koriste samo motive vezane uz kraj u kojem žive, vjerojatno zato što druge krajeve ne poznaju, pa ih stoga ni ne uprizoruju. Korištenje gradskih motiva pokazuje Miloševića kao »gradskog« slikara koji se zanima za arhitektoniku grada i njegove strukture. Govoreći o motivima uopće koje ovaj slikar koristi, treba naglasiti da iz njih proizlazi i svojevrsni realizam kao određujući stil kojim se slikar koristi veći dio stvaralačkog života.


Izložba prema Dubroviću potvrđuje da Milošević slika i živi s najmanjim mogućim otporom, da je njegovo slikanje neprestani proces i neprestana mijena, da su planovi jedno, a ostvarenje sasvim drugo. Zato umjesto zamišljene retrospekcije probranih slika dobivamo izložbu novih slika, svježih i vedrih riječkih prizora i motiva koji danas, kada više gotovo i nema slikara veduta pa ni slikara Rijeke, privlače naročitu pažnju i iznova ulijevaju povjerenje u tradicionalno slikarstvo i novu inspiraciju.


Izložba će biti otvorena do 21. kolovoza.


Biografija


Miomir Milošević diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu, a poslijediplomski studij završio je u 1967. u klasi profesora Mila Milunovića. Od 1958. godine živi u Rijeci. Dobitnik je raznih nagrada i priznanja, a osim likovnom umjetnošću, bavio se i scenografijom za HNK Ivana pl. Zajca te Kazalište mladih.