Galeriaj Laurus

“Skrivena sjećanja”: U Lovranu otvorena skupna izložba kvarnerskih umjetnica i njihovih gošći

Marina Pauletić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ideja se rodila u glavama četiri umjetnice: Ivane Butković, Nives Žarković, Mirele Sorola Staničić i Darije Žmak Kunić.



U lovranskoj je galeriji Laurus otvorena skupna izložba umjetnica šireg kvarnerskog područja naziva “Skrivena sjećanja”. Izlaže ukupno 15 umjetnica: Tihana Karlović, Darija Žmak Kunić, Dijana Trtanj, Andrea Knežević, Adela Vilić-Miloš, Melita Sorola Staničić, Nives Žarković, Luce Lukačić, Ela Štefanac, Silvija Đolonga, Sandra Kordić, Jasna Šikanja, Izabela Peculić, Doria Valković i Ivana Butković.


Voditeljica galerije Laurus i jedna od autorica, Melita Sorola Staničić pojasnila je kako se rodila ideja o ovakvom načinu izlaganja.





Počele su 2018. godine kada su u galeriji Juraj Klović organizirale izložbu “Ispod crvenog plašta”. Radilo se o četiri autorice, inače kolegice i prijateljice, koje su onda pozvale svoje prijateljice.


To su na početku bile Ivana Butković, Nives Žarković, Mirela Sorola Staničić i Darija Žmak Kunić. Nakon tog su se iskustva međusobno povezale te uvidjele da im takav način komunikacije i izlaganja odgovara.


Shvatile su kako se kroz umjetnost izražava i jedan vid brige o drugome, kao i da takav način poklanjanja pažnje utječe na jačanje međuljudskih veza.



Nastavile su raditi u istom smjeru, a sljedeću su izložbu naziva “llamar o tocar la puerta” ili “Pjevanje nad kostima” održale 2021. godine u galeriji Kortil kada ih je izlagalo 16.


S ovogodišnjom izložbom “Skrivena sjećanja” u Laurusu nalaze se u malo izmijenjenom sastavu, ali i dalje nastavljaju svoju priču u kojoj im je najvažnije oslanjanje na intuiciju, koja bi mogla biti sredstvo duhovnog razvijanja.


Jedna od autorica, Darija Žmak Kunić o izložbi je napisala kratki opis kojeg djelomično prenosimo: “Umjetnice šireg kvarnerskog područja i njihove gošće povezale su se svaka na svoj način s vlastitim izvorom snage.



Stvorile su djela koja istražuju svjetove između svjetova, kretanja po rubu, individualna i kolektivna sjećanja. Njihovi radovi pomažu u obnovi duše i pojedincu i kulturi, govore o snazi dodira, osmijeha, lijepe riječi, o uhu koje sluša i iskrenom činu brige za sebe i drugog”.


Izložbu je moguće pogledati do 12. kolovoza 2022.. Utorkom, srijedom i petkom galerija je otvorena od 18 do 21 sat, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom i ponedjeljkom zatvorena.