Izložba u Rijeci

Realizam ćorava sokaka Mislava Lešića u Kortilu do kraja mjeseca

Davor Mandić



RIJEKA – Izložba Mislava Lešića »Realizam ćorava sokaka« može se pogledati u riječkoj Galeriji Kortil do kraja tekućeg mjeseca. Kako se kaže u opisu izložbe, odnosno radova u njoj zastupljenih, oni su nastali kao dokument modernog slavonskog života.


Sve je počelo zbog autorove želje za dokumentiranjem starih seoskih kuća na rubu propasti, s obzirom na autorovo iskustvo odrastanja u šokačkom selu u Slavoniji, a skupilo se u projektu u kojem autor posebnu pažnju stavlja na nesvakidašnju dihotomiju između tradicionalnog načina seoskog života i moderne konstrukcije gradskog/zapadnjačkog života, koji nezaobilazno mijenja vizuru i mentalitet seoske zajednice.


– Također, znajući da je naivna umjetnost grana koja se najviše veže za ruralno područje, Lešić želi ponuditi drugo viđenje, koje je prošireno akademskim znanjem, te osvijetliti obraz podneblju koje je većinom vezano za amaterske umjetnike. »Suprotstavljajući njegove probleme (kao npr. napuštenost, usamljenost, većinsko staro stanovništvo, depresiju i raskorak s modernom tehnologijom) s problemima grada, ne samo da uočavam zanimljiva poklapanja, već i vidim kako prožimanje ovih dvaju oprečnih svjetova utječu na moja vlastita unutarnja stanja«, kaže autor. Stavljajući tradicionalne seoske simbole u suvremeni format egzaktnosti akademskog realizma, cilj je potaknuti nov i svjež način viđenja sela, te demistificirati njegovu navodnu zaostalost i neukost u modernim umjetničkim tekovinama – kaže se u opisu izložbe.




Mislav Lešić rođen je 1991. u Županji. Na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2016. pod vodstvom mentora Damira Stojnića stječe titulu magistar slikarstva. Od 2019. godine radi kao art director u nakladničkoj kući Fraktura.