Izložba Sanele Jahić

“Pogled niotkuda”. U Filodrammatici sutra otvorenje izložbe o mračnoj strani umjetne inteligencije

Ervin Pavleković

Foto Domen Pal

Foto Domen Pal



RIJEKA – U Galeriji Filodrammatica 4. travnja u 19 sati otvara se samostalna izložba slovenske intermedijske izložbe Sanele Jahić »Pogled niotkuda«, koja predstavlja mračnu stranu umjetne inteligencije. Nastala u produkcijski ljubljanske Aksiome, izložba se bavi problematikom i mogućim odgovorima na primjenu umjetne inteligencije u svakodnevni život raznih skupina diljem svijeta, koje na društvenoj ljestvici moći u svojim sredinama zauzimaju niži položaj.


Kako piše u najavi izložbe, »iako se streloviti razvoj umjetne inteligencije često doživljava kao pozitivan korak prema olakšavanju svakodnevnih zadataka i poslova, poput pisanja, prevođenja, generiranja i obrade slika i videa, ili unaprjeđenja prodaje i reklamiranja raznih proizvoda, umjetnica u ovoj izložbi istražuje mračno naličje tog procesa, navodeći kako umjetna inteligencija jača postojeću dinamiku moći i promiče društvene podjele kroz hijerarhijsku kategorizaciju pojedinaca na temelju isključivih i ideoloških kriterija vrijednosti«.


Srozavanje radničkih prava i uvjeta na radu, problemi pri prelasku granice te otežani pristup zaposlenju i medicinskoj skrbi za pojedine društvene skupine, piše dalje u najavi, samo su neke od posljedica sve izraženije primjene umjetne inteligencije u birokratskim i optimizacijskim sustavima brojnih država i kompanija, koje autorica kroz ovu izložbu adresira, nudeći i odgovore.




Sanela Jahić završila je studij slikarstva na ALUO-u u Ljubljani 2008. godine, a kao stipendistica slovenskog Ministarstva kulture 2010. godine je završila diplomski studij međunarodnog smjera »Umjetnost u javnom prostoru i nove umjetničke strategije« na Bauhaus Sveučilištu u Weimaru. Njezina umjetnička praksa često uključuje suradnju sa stručnjacima za strojarstvo, automatizaciju, programsku opremu i elektroniku.