Ča-metalci

Po’ Metra Crijeva priredila “Bal va Galerije O.K”

Katarina Bošnjak

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Multimedijalni događaj obuhvatio je pop-up izložbu, panel diskusiju i promociju novog spota "Bal va Hihotići"



Večeras se održao “Bal va Galerije O.K.”, multimedijalni događaj ča-metalaca Po’ Metra Crijeva koji je obuhvatio pop-up izložbu, panel diskusiju i promociju novog spota “Bal va Hihotići”.


Time se ovaj već dobro poznati i cijenjeni bend predstavio publici nešto drugačijim programom te dao prostora za bolje upoznavanje njihovog rada i značaja baštinskih vrijednosti njihova autentičnog glazbenog, scenskog i likovnog opusa.


Foto galerija: Bal va Galerije O.K. Foto: Ana Križanec


Izložba je obuhvatila likovne radove, glazbene i scenske rekvizite kao i ilustracije umjetnika Hrvoja Silića koje oživljavaju likove i lokacije interpretirane u dugogodišnjem glazbenom opusu PMC-a. Izloženi su i tradicionalni instrumenti, maske i rekviziti specifični za interdisciplinarni umjetnički jezik sastava.




Foto Ana Križanec


U razgovoru s Anamarijom Ilić, magistricom glazbe, novinarkom i glazbenom urednicom, članovi sastava prisjetili su se svojih početaka i govorili o poveznici svog glazbenog opusa s kulturnim nasljeđem područja Istre i sjevernog Primorja.


– S projektom smo krenuli 2003. godine i u početku je zamišljen kao komedija i zezancija, htjeli smo napraviti metal bend koji će parodirati… To nam je bio odmor od naših matičnih bendova, a već uvođenjem čakavskog jezika došla je ideja uključivanja istarske ljestvice u same riffove i samu muziku – objasnio je vokalist Hrvoje Karabaić.



Gitarist Jasen Kekanović kazao je kako su u početku svi bili potpuni metalci, no ono što je njega usmjerilo ka tradicionalnoj glazbi je srednjoškolski zbor.


– Tada sam shvatio da mi se sviđaju naši skladatelji koji crpe inspiraciju iz tradicionalne glazbe, poput Matetića Ronjgova, Kaplana… To je bio moj prvi doticaj s tradicionalnom glazbom, a ovo što mi radimo je u zadnje vrijeme postala bolja aproksimacija istarske ljestvice jer je cijelo vrijeme sve naša interpretacija – objasnio je Kekanović.


Foto Ana Križanec


Nakon panela premijerno je prikazan novi spot koji je ilustrator i animator Saša Đuračić napravio za pjesmu „Bal va Hihotići” s posljednjeg albuma „Boškarin IV”.