"Astronaut(i) bez svemirskog broda"

Otvorena izložba Ivane Tkalčić u Galeriji OK: Istraživanje motiva i logike “svemirskih utrka”

Ervin Pavleković

Snimio Mateo LEVAK

Snimio Mateo LEVAK

Pitanje „trebamo li umjetnost u svemiru?”, Tkalčić transformira u propitkivanje što u tom kontekstu, umjetnost kao imaginativni, inkluzivni i kreativni alat, uopće, može učiniti



Umjetnica mlađe generacije Ivana Tkalčić, koja se svojim dosadašnjim radom i sudjelovanjem u brojnim rezidencijalnim programima ističe na mapi domaće suvremene umjetničke scene, novootvorenom je izložbom „Astronaut(i) bez svemirskog broda” u Galeriju O.K. unijela dašak svježine. Riječ je o umjetničkim instalacijama kao svojevrsnim dokumentima kojima autorica tijekom godina istražuje motive i logiku „svemirskih utrka“, implikacije koje one imaju na naš planet i na njegove resurse, kao i općenito svijet astronauta.

Foto galerija: Multimedijalna izložba Ivane Tkalčić u Galeriji OK Foto: Mateo Levak



Kako u predgovoru izložbe piše Katarina Podobnik, “procesualnim umjetničkim eksperimentom kao načinom otkrivanja alternativnih načina opažanja, Tkalčić nastavlja istraživati ujedno misaono i praktično – svrsishodno naličje umjetničkog djelovanja. Pitanje „trebamo li umjetnost u svemiru?”, Tkalčić transformira u propitkivanje što u tom kontekstu, umjetnost kao imaginativni, inkluzivni i kreativni alat, uopće, može učiniti. Unatoč činjenici da svemirom putuje bez astronautskog broda, umjetnički diskurs Tkalčić koristi kao reflektirajuće zrcalo nedodirljivog, ujedno stvarajući zajednički prostor za jačanje nematerijalnog društvenog kapitala”.


Snimio Mateo LEVAK


Ivana Tkalčić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i magistrirala ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu boravila je u akademskoj 2014./2015. godini, a na WHW Akademiji, 2019./2020. godine. Sudjelovala je na brojnim projektima i umjetničkim rezidencijama u Austriji, Belgiji, Grčkoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Italiji i Poljskoj. Ima realizirane brojne samostalne i grupne izložbe. Finalistica je i dobitnica više nagrada – 20. nagrade Radoslav Putar-Young Visual Artists Awards, Grand Prix nagrade na 35. Salonu mladih, Erste fragmenti 12, Rektorove nagrade za najbolje studente, Sveučilišta u Zagrebu te RCAA – Young European Art Award.


Snimio Mateo LEVAK