Tradicionalna manifestacija

Odlučujući trenutak: Otvorena Međunarodna izložba sportske fotografije

Igor Duvnjak

Foto: A. KRIŽANEC

Foto: A. KRIŽANEC

Prva nagrada Igoru Kupljeniku za "Ljubav, ah ta ljubav"



RIJEKA – U prohladnoj večeri bilo je ugodno u našem dragom, uređenom i obnovljenom Starom gradu ljubiteljima fotografije i to one sportske, koji su se odlučili za dolazak u Galeriju Principij, svakako neusporedivo ugodnije od onih koji su za volanom napredovali puževom brzinom kroz gužvu u glavnoj prometnici »Grada koji teče«.



U lijepom ambijentu Galerije Principij bila je fešta za oko na otvaranju ove tradicionalne međunarodne izložbe sportske fotografije »Odlučujući trenutak 2023«.




Sve se kao i do sada odvija u organizaciji Zajednice sportova Primorsko-goranske županije i Hrvatske olimpijske akademije.


Stručno povjerenstvo na čelu s Borislavom Božićem je kroz pravo sito i rešeto odabiralo onih 59 izloženih fotografija autorica i autora iz Hrvatske te susjednih Slovenije i Bosne i Hercegovine, koji su izdvojeni između čak 362 fotografije ove godine pristigle na natječaj. Sve redom kao da potvrđuju kako često slika govori mnogo više od riječi.


Vrijedi to naravno i za uradak »Ljubav, ah ta ljubav«, prvonagrađenu fotografiju Igora Kupljenika iz ljubljanskog »Mi Pressa« na kojoj je zoran detalj s utakmice rukometašica.


Igor Kupljenik ispred nagrađene fotografije / Foto: A. KRIŽANEC


Sve se to baš dobro uklapa u ovo razdoblje dok pratimo događanja na Svjetskom rukometnom prvenstvu za žene.


Druga je nagrada pripala Riječanki Sonji Diklić koja se fotografijom bavi amaterski za gušt, riječ je o njezinoj fotografiji »Usklađenost«.


Treća nagrada pripala je Osječaninu Borni Jakšiću koji je uočio poseban detalj na nogometnoj utakmici, a nazvao ga je »Flying skills«.



Nagrada i priznanja bilo je još čitav niz, pohvaljene su fotografije Nermina Stambolije, Gorana Grudića, Silvije Butković, Nataše Kupljenik (supruga prvonagrađenoga), Maje Prgomet, Đoke Glušice, dok je Jurica Cvitanić dobio nagradu u kategoriji fair-play za fotografiju s nogometa »Pozdrav suparnika«, a Klara Popović u kategoriji Mladi autor, za onu s vaterpola.


Kao i sve spomenute, i ostale fotografije bit će ovih dana izložene u Galeriji Principij, valjda će od tolikih šetača obližnjim Korzom, među kojima su brojni ljubitelji sporta ili čak sportaši, neki od njih skrenuti do Starog grada da bi Pod Voltun 4 pogledali tolike ovjekovječene događaje s nadmetanja u raznoraznim sportovima.