Zagreb

Muzej za umjetnost i obrt otvara izložbu “Rafael – na ishodištu mita”

Kim Cuculić

Grafike, majolike i crteži inspirirani djelima velikog renesansnog umjetnika Raffaella Sanzia iz Urbina (1483. - 1520.) iz Zaklade muzeja Brescie bit će izloženi na izložbi u zagrebačkom MUO-u



ZAGREB – Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt najavljuje otvorenje značajne međunarodne izložbe »Rafael – na ishodištu mita« nastale u sklopu obilježavanja pet stoljeća od smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse Raffaella Sanzia iz Urbina (1483. – 1520.).


Izložba je ostvarena u suradnji sa Zakladom muzeja Brescie zahvaljujući Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu. Ovom iznimno značajnom izložbom koja se otvara 24. travnja Zagreb i Muzej za umjetnost i obrt uključuju se u obilježavanje 500. godišnjice smrti ovog renesansnog genija, koja je zbog COVID-19 i potresa prebačena u ovu godinu. Izložba na svojevrstan način predstavlja ogromno umjetničko nasljeđe Rafaelove umjetnosti te njegov snažan utjecaj na povijest umjetnosti.


Stotinjak originalnih grafika


Izložba »Rafael – na ishodištu mita« predstavit će stotinjak originalnih grafika mnogih značajnih autora od 16. do 18. stoljeća nadahnutih remek-djelima ovoga velikoga renesansnoga slikara i graditelja, uz Leonarda da Vincija i Michelangela zasigurno najznačajnijeg predstavnika visoke renesanse. Grafike, majolike i crteži inspirirani Rafaelovim djelima, koji će biti izloženi u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, svjedoče veličinu i značaj njegova umjetničkog stvaralaštva. Usavršavanje grafike od renesanse naovamo bitno je pridonijelo širenju, njegovanju i održavanju Rafaelove svevremenske popularnosti. Upravo su one (grafike) te kojima je povjeren prijenos rafaelovskog slikarskog izražaja i njegove neprekinute petostoljetne slave koji predstavljaju jednu iznimnu eru grafičke proizvodnje rođene »pod znakom« Rafaela.


Božanski slikar




Tako će 501. obljetnica Rafaelove smrti biti obilježena u Muzeju za umjetnost i obrt temom prisustva ovog velikog umjetnika iz Urbina, najznačajnijeg predstavnika umbrijske slikarske škole renesanse, čija su djela svrstana u vrhunske uzore umjetnosti. Izložba, koja će sasvim sigurno ostati zapamćena kao jedna od uspješnica Muzeja za umjetnost i obrt, svojevrsni je svjedok razvoja utjecaja u umjetnosti, kao i rođenja pravog »mita o božanskom slikaru« čija su djela uzor mnoštvu njegovih učenika i sljedbenika. Izložba je otvorena do 6. lipnja 2021.