Galerija Juraj Klović

“Memorabilije” Barbare Cetine: Radovi izvedeni kombiniranjem materijala i tehnika

Valentina Sablić

Umjetnica koristi različite materijale - često su to uporabni predmeti, konop, konac, metalna žica, listovi knjiga, svileni papir, zrnca soli...



RIJEKA – Samostalna izložba umjetnice Barbare Cetine pod naslovom »Memorabilije« otvorena je u riječkoj Galeriji »Juraj Klović«, u organizaciji HDLU-a Rijeka. Izloženi radovi su u kombiniranim tehnikama te su multimedijalni – radi se o kolažima, konstrukcijama, instalacijama…


Riječka umjetnica broji nekoliko samostalnih izložbi u zemlji i nekoliko skupnih u inozemstvu, od kojih je prvu održala u Zavičajnom muzeju u Rukavcu. Dobitnica je i nekoliko nagrada: časnog priznanja Ex tempore u Piranu i prve nagrade na međunarodnom slikarskom natjecanju Ex tempore u Grožnjanu 2015. godine, Grand prix u Piranu 2016. godine, velike otkupne nagrade 2018. i 2019. godine također u Piranu.


Vizualne kompozicije


Cetina riječkoj publici predstavlja radove iz recentne, nagrađivane faze. Njezine vizualne kompozicije sazdane su od različitih materijala – često su to uporabni predmeti, konop, konac, metalna žica, listovi knjiga, svileni papir, zrnca soli… Tim svakodnevnim predmetima umjetnica daje novu namjenu i smisao te oni postaju novi narativi.


BARBARA CETINA
FOTO RONI BRMALJ




Radovi spajaju tradicionalne materijale s modernim jezikom, karakterizira ih neformalnost likovnog oblikovanja i stanovita neobičnost.


Hrabrost i neformalnost


Kustos izložbe Eugen Borkovsky ovim povodom ističe:


– Pred nama je niz radova izvedenih kombiniranjem materijala i tehnika. Ponuđeni su kao kolaži, konstrukcije, instalacije. Na više radova nalazimo listove knjiga. Pored toga, neki objekti su sastavljeni od industrijskih pakiranja čaja, od konopa, konca, metalne žice, svilenog papira, zrnaca soli i slično. Kompozicije, radovi, sačinjeni od svakodnevnih, odbačenih pa onda ponovo pronađenih predmeta imaju dvostruko značenje: hrabrost i neformalnost likovnog oblikovanja i narativno – poučne antiuniformističke konotacije – osvrnuo se Borkovsky.


Izložba je otvorena do 2. srpnja.