Multimedijalna instalacija

Kabinet čudnovatih patenata: Pariški kolektiv RYBN u riječkoj Filodrammatici

Katarina Bošnjak

Izložbu je moguće posjetiti do 23. rujna, svakim danom osim nedjelje u radnom vremenu od 16 do 20 sati



Nakon što su prije dvije godine sudjelovali u velikoj grupnoj izložbi „Usijano more“ u Exportdrvu, pariški istraživačko-umjetnički kolektiv RYBN.ORG ponovno je stigao u Rijeku, ovoga puta s dokumentarnom multimedijalnom instalacijom.


Snimila: Ana Krizanec


U organizaciji udruge Drugo more, danas je u Galeriji Filodrammatica otvorena izložba „Kabinet čudnovatih patenata“ koja sadrži kolekciju nacrta distopijskih izuma s naglaskom na neke od najneobičnijih i zastrašujućih primjera nastalih u eri nadzirućeg kapitalizma.


Snimila: Ana Krizanec


– Kad kažemo „patent“ inače uvijek mislimo na nekakvu tehnologiju, ali na ovoj izložbi možemo vidjeti da se danas u našem svijetu patenti primjenjuju na sve što postoji, od životinja, biljaka, bakterija, sekvenci DNK do računovodstva. Zanimljiv je i taj moment „patentnog trolanja“ gdje se ljudi sjete da zaista mogu bilo što patentirati – objasnio je Dubravko Matanić iz udruge Drugo more.





Izložba se sastoji od uokvirenih prikaza patenata na zidovima, detaljnije objašnjenim patentima u registratorima te audio vodstvom uz koje su posjetitelji mogli podebljati razumijevanja izloženih patenata. Predstavljeni patenti dramatično proširuju granice kapitalizma, primjerice primjenom pojedinih industrijskih procesa na sve moguće oblike života, implementacijom sustava nadzora iz domene znanstvene fantastike u sve vrste dostupnih tehnologija, poticanjem pogoršanja uvjeta na radu ili omogućavanjem zakonskih procedura koje najbogatijima omogućuju zaobilaženje zakona.


Snimila: Ana Krizanec


– Počeli smo raditi na ovome 2016. godine i ovo je zapravo jedno dugoročno istraživanje kroz koje smo sakupljali patente kroz različite digitalne platforme i zatim ih kategorizirali. Ovo je zapravo vizija budućnosti iz perspektive Google-a, Facebook-a i sličnog, ali napravljena kako bismo bolje razumjeli sadašnjost. Većina izloženih patenata nisu stvarni i vjerojatno nikada neće biti, tako da je to sve na granici sa znanstvenom fantastikom – kazali su iz kolektiva.


Izložbu je moguće posjetiti do 23. rujna, svakim danom osim nedjelje u radnom vremenu od 16 do 20 sati. Ulaz je slobodan.