"Secundum minimum"

Joško Eterović nakon gotovo 20 godina vraća se Rijeci izložbom u MMSU

Ervin Pavleković

Joško Eterović / Foto Vedran Karuza

Joško Eterović / Foto Vedran Karuza

Na izložbi "Secundum minimum" Eterović predstavlja svoj novi ciklus slika nastalih između 2019. i 2024.



Nakon gotovo dvadeset godina i izložbe »Od Prekinute linije do Mutacija 1970. – 2006.«, Joško Eterović, jedan od najpoznatijih hrvatskih i riječkih likovnih umjetnika, vraća se u MMSU 26. ožujka u 19 sati izložbom »Secundum minimum«, kojom se predstavlja autorov novi ciklus slika nastalih između 2019. i 2024. godine.


Naziv velike monografske izložbe koja nastaje u suradnji MMSU-a i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba označava Eterovićev povratak estetici minimalizma i optičke umjetnosti, a prema najavi, u svrhu njihove kontekstualizacije u njegovu bogatome opusu, izložba u uvodnome dijelu postava predstavlja i radove kojima je periodično iskazivao inklinaciju reduktivnom stvaralačkom principu.


»Kompozicije su fokusirane na interakciju elementarnih geometrijskih oblika poput krugova ili elipsi i dinamizirane sofisticiranim međutonovima komplementarnih boja. Slikarski koncept naglašava utjecaj i nasljeđe optičke umjetnosti sveden na minimalističku interakciju tri elementa: boju, liniju i oblik.




Preciznost i jasnoća kojom odišu novi radovi, koji se zasnivaju u izvedbi bojanih polja, međuodnosu formi i tenziji optičke igre, ukazuju na dugotrajnu, kontinuiranu i posve autentičnu umjetničku znatiželju i dosljednost umjetničkog istraživanja onkraj neprekidne izmjene dominantnih likovnih tendencija u pedeset godina tijekom kojih se razvija stvaralaštvo Joška Eterovića.«


Kustos izložbe je Branko Franceschi, ravnatelj NMMU-a. Izložba se realizira sredstvima Grada Rijeke, Ministarstva kulture i medija, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Primorsko-goranske županije.