Međumuzejska suradnja

Izložba “Vidljive” u petak stiže u MMSU Rijeka, donosi pregled stvaralaštva umjetnica

Kim Cuculić

Foto MMSU Rijeka

Foto MMSU Rijeka

Otvorenje izložbe zakazano je 15. prosinca u 19 sati



Nakon premijernog prikazivanja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, izložba »Vidljive« otvara se 15. prosinca u 19 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i ostaje otvorena do 6. veljače 2024.


Projekt međumuzejske suradnje »Vidljive« donosi pregled recentnog stvaralaštva umjetnica kako bi se osvijestila nužnost za ravnopravnom vidljivošću i zastupljenošću autorica u muzejskim kolekcijama i programima.


Više od 90 autorica


Izložba okuplja produkciju autorica koja obuhvaća širok raspon tema i senzibiliteta te nedvojbeno zaslužuje veću vidljivost i pozornost stručne i šire javnosti.




Kao međuinstitucionalni projekt, izložba »Vidljive« predstavlja više od devedeset autorica, i rezultat je istraživanja zastupljenosti umjetnica u umjetničkim zbirkama muzejskih institucija.


Ujedno prikazuje određene aspekte i mapiranje suvremene umjetničke prakse autorica u Hrvatskoj. Projektom se želi ukazati na suvremenu likovnu produkciju autorica koja je visokih dometa, ali slabo vidljiva.


Kinu umjetnica u Art-kinu


Kroz tematske cjeline izložba, uz radove iz fundusa, predstavlja i suvremenu umjetničku produkciju umjetnica koje su se kroz svoj umjetnički rad kvalitetom visoko pozicionirale na umjetničkoj sceni, ali ne i u fundusima muzejskih zbirki.


Fokus istraživanja ovoga projekta je na umjetničkoj produkciji nakon devedesetih (tzv. tranzicijska generacija), od vremena kada promjenu paradigme u umjetnosti prate smjena ideologija, tranzicije i sociopolitička previranja.


Navedene društvene promjene uvelike su utjecale na vidljivost umjetničkog stvaralaštva autorica koje su ostvarile radove visoke umjetničke kvalitete, ali okolnosti (rat, geopolitičke promjene, migracije) su na neki način njihovu produkciju stavile na margine vidljivosti što je utjecalo i na muzejske otkupe, kao i na njihovu nedostatnu kritičku i teorijsku vidljivost.


Popratni filmski program Kino umjetnica odvijat će se u Art-kinu.