Multimedijska izložba

Izložba “Tijela” riječkog slikara Ivana Paulića otvorena u Relativnoj galeriji

Kim Cuculić

Riječ je o multimedijskoj izložbi koja obuhvaća oko 20 slika i video na temu tjelesnosti



U Relativnoj galeriji otvorena je izložba riječkog slikara Ivana Paulića »Tijela«. Riječ je o multimedijskoj izložbi koja obuhvaća oko 20 slika i video na bazi autorskog filmskog zapisa, teksta i glazbe na temu tjelesnosti.


Tijela, bilo ljudi ili životinja, ovdje imaju čudne proporcije, pri čemu je umjetnik pazio da anatomija ostane korektno ugođena u surealnom ključu, koji je sam zadao.


Likovi su smješteni u plošni – 2D »prostor«, kolažiran s dvije do tri ugodno balansirane, često kontrastne boje.





Glavna značajka ovih slika je minimalizam likovnih sredstava, ali uz maksimalan sadržajni učinak. Virtuozno se poigravajući s anatomijom Paulić u prvi plan stavlja pokret i gestu, a pritom se negdje otkrivaju i poruke tjelesnosti koje pripadaju spektru nesvjesnog.


Negdje se, međutim, probija i ljepota ružnoga (C. Baudelaire), što nas odvodi u propitivanje estetskih ideala i filozofiju.


Ivan Paulić diplomirao je slikarstvo 2014. na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci. Član je HDLU-a Rijeka od 2015.


Do sada je imao 39 samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Švicarskoj, Italiji, Crnoj Gori i Sloveniji te je sudjelovao na preko 40 skupnih izložbi, kolonija i natječaja.


Izložba ostaje otvorena do 27. svibnja i može se razgledati u radnom vremenu galerije: ponedjeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak od 17 do 20 sati te utorak, četvrtak, subota od 10 do 12 sati.