Galerija SC

Izložba fotografija ‘Zlatna žila’ Antuna Maračića

Kim Cuculić

Ftografija s izložbe

Ftografija s izložbe

Najraniji radovi nastaju u 90-im godinama prošlog stoljeća, početkom i za vrijeme rata, kada je iz zlatarskih izloga bio uklonjen sav dotad izlagan nakit, a ostali su samo prazni stalci za ogrlice, prstenje, naušnice...



ZAGREB – Izložba fotografija »Zlatna žila« Antuna Maračića bit će otvorena u Galeriji SC od 19. veljače do 5. ožujka. Kako piše u najavi, u materijalu ove izložbe »zlatna žila« se manifestira kao linija različitih varijacija motiva uglavnom doslovno vezanih za zlato i proizvode od zlata. No tim je motivima zajednička suprotnost izvornom značenju termina, negativni predznak te dosljedno – ironična intonacija. Jer, umjesto akumulacije materije iz naslova, riječ je o njezinu nestajanju, odsutnosti.



– Najraniji radovi nastaju u 90-im godinama prošlog stoljeća, početkom i za vrijeme rata, kada je iz zlatarskih izloga bio uklonjen sav dotad izlagan nakit, a ostali su samo prazni stalci za ogrlice, prstenje, naušnice… Dvadesetak godina poslije, bez primisli na njegovanje tematske linije, opet se pojavljuje zlato. Drugim povodom i vizualno u posve različitom, ovaj put ‘bučnom’ izdanju, no također u procesu svoje evaporacije, odnosno – tranzicije. Sredinom 2000-ih, naime, u Zagrebu i u drugim hrvatskim gradovima dolazi do masovne pojave stotina stanica za otkup zlata – navedeno je u najavi izložbe.



Antun Maračić rođen je 1950. u Novoj Gradiški. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, predmet likovne umjetnosti, 1971. godine, te slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976., u klasi profesora Šime Perića. Od 1976. do 1979. bio je suradnik Majstorske radionice Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Kao multimedijalni umjetnik priredio je pedesetak samostalnih i sudjelovao na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te izveo više vlastitih akcija i performansa. Dobitnik je više nagrada.