GALERIJA SKLENAK

Hrvatska arheološka baština predstavlja se u Pragu na izložbi Arheološkog muzeja u Zagrebu

Kim Cuculić

Foto Zuzana Hubinkova

Foto Zuzana Hubinkova

Na izložbi su povijesni spomenici i arheološki lokaliteti Hrvatske predstavljeni na plakatima velikih dimenzija te tako posjetiteljima sugeriraju šetnju kroz hrvatsku arheološku baštinu



U Galeriji Sklenak u Pragu otvorena je izložba »Hrvatska arheološka baština« Arheološkog muzeja u Zagrebu. Izložbu su otvorili Ljiljana Pancirov, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Češkoj, te Jakub Starek, gradonačelnik 6. praškog okruga.


U svom pozdravnom govoru veleposlanica Pancirov istaknula je odličnu suradnju između Češke i Hrvatske na svim poljima, stavivši poseban naglasak na kulturne veze između dviju država, kao i na činjenicu da je Hrvatska omiljena turistička destinacija za velik broj Čeha, pri čemu je upravo izložba »Hrvatska arheološka baština« odlično svjedočanstvo kako Hrvatska nije tek ljetno turističko odredište, već i iznimno bogata i atraktivna destinacija kulturnog turizma.


Gradonačelnik Starek potvrdio je kako dvije države njeguju bliske i prijateljske odnose, posebno istaknuvši sada već desetogodišnje prijateljstvo koje je Prag 6 razvio s gradom Porečom.


Nalazišta




U sklopu otvorenja Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, održao je kratko predavanje o arheološkoj baštini Hrvatske kojim je prisutnima približio hrvatsko kulturno nasljeđe predstavivši neke od najznačajnijih hrvatskih arheoloških nalazišta.


Izložba plakata »Hrvatska arheološka baština« postavljena je u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Češkoj, u suradnji s 6. okrugom grada Praga i Arheološkim muzejom u Zagrebu.


Očuvanje baštine


Na izložbi »Hrvatska arheološka baština« povijesni spomenici i arheološki lokaliteti Hrvatske predstavljeni su na plakatima velikih dimenzija te tako posjetiteljima sugeriraju šetnju kroz hrvatsku arheološku baštinu.


Izložba tematizira očuvanje nacionalne arheološke baštine, njezin značaj i ulogu u turizmu, ali i poveznicu sa zajedničkom europskom kulturnom baštinom.


Izložbu publika u Pragu može razgledati do ožujka, a tijekom 2023. predviđeno je gostovanje i na drugim lokacijama u Republici Češkoj.


Restauriranje vaza


Nacionalni muzej u Pragu pomaže Arheološkom muzeju u Zagrebu u restauraciji predmeta stradalih u potresu 2020. godine. U restauratorskim laboratorijima Nacionalnog muzeja koji su smješteni u Terezinu češki stručnjaci rade na 2 egipatske stele, jednoj egipatskoj kanopskoj vazi te 27 grčkih slikanih vaza.


Te vaze dio su najveće i najznačajnije Zbirke grčkih vaza u Hrvatskoj. Njih 27 stradalo je tijekom potresa, razlomljene su u mnogo fragmenata te zahtijevaju vrlo složene konzervatorsko-restauratorske radove.