Tužna vijest

Galerija Ri-art prestaje s radom: ‘Nažalost, čini mi se da naši Riječani malo cijene umjetnost’

Katarina Bošnjak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Izložba je otvorena do 28. siječnja, a ujedno je i posljednja izložba u galeriji Ri-art.RIJEKA – U galeriji Ri-art otvorena je izložba slikara Miomira Miloševića i Brune Paladina koja obuhvaća ukupno četrdesetak radova nastalih za vrijeme karantene uzrokovane pandemijom COVID-19.


Tih nekoliko tjedana u 2020. godini bili su prilika i inspiracija mnogim umjetnicima, a Milošević je kazao kako je tada uživao – zatvorio se u atelje i bavio se slikarstvom, a ukupno je napravio oko 100 radova. –


Koristio sam razne miješane tehnike, ali uglavnom je to akril na platnu, brže se suši jer je kod tehnologije s uljem mjesec dana potrebno da samo počnemo jednu sliku. Duže vremena slikam ovako, sada sam spao više na slikanje Rijeke, inače sam išao više u okolicu. Motivi su uglavnom barke, ali volim da se nešto još ubaci, probam biti moderan i složiti sliku na taj način, objasnio je. Bruno Paladin je pak umjesto u svome ateljeu izložene radove stvarao za kuhinjskim stolom u stanu, što je za njega bio svojevrsni odmak od svakodnevice. – Četrdesetak dana bio sam doma i pripremao papire koji su ručno rađeni i na kuhinjskom stolu sam radio slike. Tehnika je akvarel, a slike su nastale s jednom vedrinom jer sam se vratio boji nakon dugog niza godina, rastumačio je Paladin koji je godinama stvarao koristeći se samo crnom i bijelom bojom.
Izložba je otvorena do 28. siječnja, a ujedno je i posljednja izložba u galeriji Ri-art.


Naime, nakon dvanaest godina djelovanja, galerija u Marulićevoj ulici 31. siječnja prestaje s radom, o čemu smo razgovarali s vlasnicom Ladom Perović.


– Nažalost mi se čini da naši Riječani malo cijene umjetnost, možda sam gruba, ali to je tako. Kupuje se samo povremeno, kada netko ide u penziju ili kad se netko ženi, prošla su vremena kada su ljudi kupovali slike za dnevni boravak i spavaće sobe, toga je danas malo. Oduševim se svaki put kada netko dođe i kaže da kupuje za sebe. Poslije toliko godina odlučila sam zatvoriti, jer sam radila loše. Bilo je jako puno divnih momenata i divno smo se tu družili, sjedili na zidiću i pili kavu. Nastavit ću se baviti keramikom i pokušati o njoj podučiti umirovljenike i djecu, tako da umjetnost nastavlja dalje i neću nikada stati, zaključila je Lada Perović.


 


Potpisan ugovor kojim će započeti cjelovita obnova depoa i radionica zagrebačkog HNK-a u Adžijinoj ulici