Tematska izložba

FOTO “Žena” u Fotoklubu Color: Snažna, hrabra, nježna, lijepa

Ervin Pavleković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

U Fotoklubu Color otvorena je tematska izložba fotografija u povodu Dana žena



S ciljem prikazivanja onoga što žena danas jest, simbolično, povodom međunarodnog Dana žena, danas je otvorena 19. izložba fotografija “Žena” u Fotoklubu Color, koja daje uvid u estetiku ženskoga tijela, nježnost, no istovremeno i njezinu hrabrost i snagu.


Foto galerija: Izložba "Žena" u Fotoklubu Color Foto: Ana Križanec


Kako je uvodno istaknuo predsjednik Foto kluba Color, Ivica Nikolac, selektorica Maja Šivec prilikom odabira rekordnog broja pristiglih fotografija vodila se isključivo kvalitetom fotografije, a rezultat je – izvrstan.





– Cilj nam je da na neki način ovu izložbu ne vežemo uz 8. mart, nego uz ono što je Maja jako dobro shvatila – temu žene: što je žena danas, kako se danas žena fotografira, ne samo žena kao fotografkinja, ne samo žena kao model, nego žena kao jedno biće koje je kroz povijest bilo na neki način zapostavljeno ili rangirano niže od muškaraca.



Htjeli smo pokazati tu drugu ženu, snažnu, hrabru, nježnu, lijepu ženu, ističe Nikolac te dodaje kako su znali da će Šivec, izvrsna slovenska fotografkinja aktova, napraviti dobru selekciju, stoga je suradnja s njom, koja će se nastaviti, bila pun pogodak.



Prema riječima Maje Šivec, selekcija među toliko pristiglih kvalitetnih radova nije jednostavna, jer se treba uzeti u obzir tehničku izvedbu, kao i ono što je fotograf htio reći, no potrudila se odabrati radove koji iz različitih perspektiva prikazuju ženu danas.



– Žena nije samo objekt ljepote i ono što se podrazumijeva u komercijalnom smislu, žena se tijekom povijesti jako ‘popela’. Danas možemo govoriti o jednakopravnosti, no ne možemo govoriti o jednakosti, a mislim da se s time svi slažemo.



Pravim koracima, recimo ovakvim izložbama, nastojimo poticati da se govori o položaju i ravnopravnosti, to jest jednakosti žena.


Puno je izvrsnih fotografija koje nisu na izložbi, no izložene su one koje na drugačiji način prikazuju ženu, jer žena nije samo akt, pojašnjava Šivec.



Foto klub Color tradicionalno priređuje izložbu ovoga tipa povodom međunarodnog Dana žena, a ove je godine među više od 89 prijavljenih autorica i autora iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije, s više od 500 prijavljenih fotografija, selektorica Maja Šivec odabrala je za izložbu 64 fotografije, pojedinačne i u kolekcijama.



U kategoriji pojedinačnih fotografija nagradu su dobili Zvonko Radičanin (1. nagrada, “Kolekcionar”), Boštjan Banfi (2. nagrada, “Shadow of doubt”), Branko Benčin (2. nagrada, “Vrijedne ruke”).



Nagradu za kolekcije dobili su Barbara Gregurič Silič (1. nagrada, “Ania IV”, “Ania with the book”, “Powerful Ania”), Fanita Barčot-Nikolac (2. nagrada, “Herbarium 1., 2., 2.”), Nenad Martić (2. nagrada, “Try to fly”, “Victory dance”, “My bow”).



U kategoriji pojedinačnih fotografija pohvaljeni su radovi autora Andrije Vrcana, Dinka Neskusila, Jane Ajlec, Željka Jerneića, Nenada Martića, Fanite Barčot-Nikolac, a u kategoriji kolekcija pohvaljeni su radovi Silvije Butković, Suzane Bote, Doris Barić te Hedvike Gumilar.


Izložba je otvorena do 28. ožujka, a može se pogledati radnim danom od 18 do 20 sati.