MI.ONA.COCO

FOTO U Rijeci otvorena velika izložba posvećena Coco Chanel: Pogledajte kako je bilo

Sandy Uran

Izložbeni prostor posvećen Coco Chanel, ženi koja nas je oslobodila korzeta i koja je svojom karijerom bila pokretač ženske neovisnosti i uspjeha, obogaćen je radovima Staše Čimbur i studenata Akademije primijenjenih umjetnosti



RIJEKA – U ambijentu koji priziva sjećanje na neka minula vremena, u prelijepom zdanju povijesne zgrade, nekadašnjeg hotela Royal, znanoj i kao stara Nama i Karolina inauguriran je izložbeni projekt posvećen modnoj kreatorici Coco Chanel i njezinom feminističkom promišljanju života naslovljen »Mi.Ona.Coco« koji potpisuje IPL ART, odnosno prof. Iva Piglić.


Foto galerija: Otvorena izložba "Coco Chanel - Mi, Ona, Coco" Foto: Ana Križanec


Projekt ima humanitarni karakter s obzirom na to da će dio prihoda od ulaznica biti namijenjen Caritasovom Domu »Sveta Ana«, sigurne kuće za žene i djecu žrtava obiteljskog nasilja, istaknula je Piglić na otvorenju, kojem je nazočio veliki broj poznatijih Riječana.


Prigodni govor, kojem je nazočne uputila u izložbeni materijal koji se mogao razgledati, održala je Barbara Udovičić Papeš između ostalog kazavši:




– Večeras Coco predstavlja metaforu. Ovo je večer ženstvenosti i feminizma, ali ne onog grubog, već onog elegantnog feminizma.


Nazočnim gostima obratio se i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović ovom prilikom objasnivši kako se nada da će ovaj prostor koji je sada u funkciji kulture, kojom će se obogatiti i turistička ponuda grada, u dogledno vrijeme nanovo naći zakupca, kao što je to bilo minulih desetljeća.



Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je kako mu je posebno drago što su mogli pomoći u realizaciji ovako lijepog projekta, kojim će se proširiti turistička ponuda našega grada, ali koji ukazuje i na kreativnost svih onih koji su sudjelovali u stvaranju ove izložbe, a među njima svakako valja spomenuti studente Akademije primijenjenih umjetnosti.


Udovičić Papeš ovom prigodom pozdravila je i ravnateljicu Caritasova doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja »Sveta Ana« Željku Frković te Martinu Katunarić iz Ureda Županije, Sašu Matijaša iz Textuma, te sve ostale sponzore koji su pridonijeli ostvaranju ove izložbe.


Upriličen je i panel u kojem su sudjelovale idejna začetnica ove izložbe Iva Piglić, pjesnikinja i kolumnistica Frida Šarar te glavna urednica Radio Korza Jana Bubnić Arčanin, koje su posredstvom pet citata slavne Coco Chanel dale svoje viđenje mode i života.



Izložbeni prostor posvećen Coco Chanel, žene koja nas je oslobodila korzeta, kako je rečeno tijekom večeri, i koja je svojom karijerom bila pokretač ženske neovisnosti i uspjeha, obogaćen je radovima studenata.


Zasebnim prostorima priča priču o tome kako je stvarala Coco, a iznimnu pažnju privlače i pokrivala za glavu, prelijepi šeširi s umjetničkim predznakom poznate umjetnice Staše Čimbur.



Kroz razgledavanje postava nailazimo i na uprizorenje kavane La Rotonde u koju je zalazila Coco kad se družila s poznatim umjetnicima kao što je Pablo Picasso, ili se pak može osluhnuti atmosfera njezinog ateljea i butika smještenog u kultnoj Rue Cambon 21.



Tijekom večeri gosti su se družili na svečanom domjenku uz pjenušac, kanapee i uz glazbenu kulisu sa stilom.


Mnoge su dame za ovaj poseban event odjenule elegantne toalete od kojih su neke imale potpis Coco Chanel.


»Mi.Ona.Coco« moguće je razgledati svaki dan od 10 do 20 sati do 1. listopada ove godine, a cijena ulaznice iznosi 12 eura.


Povijesni ambijent

Nekadašnji hotel Royal, zgradu znanu i kao stara Nama ili Karolina 1906. izgradio je po narudžbi Francesca Rauschela, trgovca tkaninama, koji je želio svojim hotelskim zdanjem istaknuti ljepotu i širinu središnjega riječkog šetališta, arhitekt Emilio Ambrosini koji joj je podario secesijski štih. Valja istaknuti da Ambrosini potpisuje jedno od najslikovitijih riječkih secesijskih pročelja, koje će s vremenom izrasti u argument više da Rijeka danas postane gradom u Asocijaciji europskih secesijskih gradova.