Spektakl

Ovako se radi izložba o Coco Chanel! Pogledajte spektakl priređen u čuvenom londonskom muzeju

Portal Novi list

Foto Hello Croatia

Foto Hello Croatia

U slavnom muzeju Victoria and Albert Museum u Londonu otvorena je izložba "Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto"Blejzeri i kostimi od tweeda, prugaste majice u spoju sa širokim hlačama, ogrlice i detalji od bisera i mala crna haljina modni su “izumi” na kojima će svijet vječno moći zahvaljivati jednoj i jedinoj Gabrielle Chanel.


Maestralna Chanel izložba u Londonu u rujnu otvorila vrata posjetiteljima, a hrvatska redakcija portala Hello! Croatia jedini je medij koji je imao čast dobiti ekskluzivnu pozivnicu od modne kuće Chanel. Prenosimo njihovu priču.


Izložba pod nazivom “Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto” posvećena je svim fazama života i rada najpoznatije modne dizajnerice svih vremena. Prva je to britanska izložba s originalnim izlošcima koje je osmislila sama Mademoiselle Coco.

Čim se zakorači u legendarni Victoria and Albert Museum postaje jasno da se uranja u ajku koja je ispisala povijest mode.


Chanel izložba u Londonu prati život i djelo Gabrielle Chanel od otvaranja prvog butika u Parizu 1910. godine pa sve do njezine posljednje kolekcije koja je prikazana 1971. godine.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Nick Joseph Grbin (@nick_februar)Moćna, ali i krhka Gabrielle Chanel bila veliki perfekcionist, no vidjeti uživo njezinu veliku želju za savršenstvom, pretočenu u haljine i kostime koje su postale ultimativni simbol stila među ženama diljem svijeta, uistinu je nešto posebno.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Nick Joseph Grbin (@nick_februar)Inače, izložba “Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto” prvi put je postavljena u Parizu 2020. godine, a u London je stigla obogaćena s više od 100 novih komada.


Među najstarijim izlošcima ističu se kreacije koje je svijetu predstavila 1916. i 1917. godine, originalni kostimi koje je Gabrielle Chanel dizajnirala za balet ruske produkcije “Le Train Bleu” 1924. godine, tamnocrvena haljina iz 1935. godine i starinski kupaći kostimi s dugačkim majicama i hlačicama iz sredine dvadesetih.


Kostimi od tweeda iz svih razdoblja njezina stvaranja na lutkama izgledaju još luksuznije, a večernje haljine koje su brojna slavna lica nosila u filmovima, na snimanjima ili na crvenom tepihu uistinu izgledaju poput vrhunskih remek-djela kojima je mjesto u muzeju, kako bi im se svi mogli diviti.Jedan prostor u muzeju posebno je rezerviran za legendarni parfem Chanel No 5, koji je Gabrielle izbacila 1921. godine, a koji je u prvom oglasu u Harper’s Bazaaru, reklamirala sama.


Danas se taj parfem možda smatra izborom za ozbiljnije gospođe, no kad ga je izbacila na tržište, Coco je bila itekako progresivna.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Nick Joseph Grbin (@nick_februar)Tada se smatralo da ugledne dame nikad ne bi nosile mirisne note iz cvjetnog vrta, koje je ona upotrijebila za stvaranje tog klasika, već da su takvi parfemi rezervirani za prostitutke.


Gabrielle je htjela svojim parfemom privući flapper djevojke, odnosno cool mladu generaciju pa se oglušila na sve savjete i stvorila parfem koji je zauvijek promijenio pravila igre.


Nakon što je, godinama kasnije, Marilyn Monroe izjavila kako u krevet odlazi samo s nekoliko kapljica Chanela No 5, njegova popularnost vinula se u zvjezdane visine.


Kad pred sobom vidite nevjerojatni modni opus vizionarke koja je u žensku modu uvela pojam moći, nevjerojatno je zamisliti s kojom je strašću tijekom cijelog svog života stvarala, a ako vas zanima koliko je godina imala kad je otvorila prvi butik, odgovor je 27.


S 27 godina, Gabrielle Chanel, koja se obrazovala u strogoj katoličkoj školi (odora časnih sestara kasnije je poslužila kao inspiracija za mnoge njezine kreacije), shvatila je da želi napraviti nešto veliko i važno u svom životu.


Uz financijsku pomoć udvarača otvorila je butik na adresi 21 Rue Cambon u Parizu, u kojem su se prvotno prodavali šeširi.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Nick Joseph Grbin (@nick_februar)Glamurozan i ženstven stil osvojio je broje imućne dame i poznate francuske glumice, a kad je počela prodavati odjeću, glas o nevjerojatnoj krojačici po imenu Gabrielle Chanel uskoro se proširio po cijelom svijetu.Uistinu bogata i glamurozna izložba “Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto” ne prikazuje samo modu već i dizajneričin život, ljubavne priče, snove, strahove i sretne trenutke, duboko utkane u svaki izložen komad.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Nick Joseph Grbin (@nick_februar)Naizgled odrješita i snažna, a zapravo izuzetno krhka, romantična i praznovjerna, Coco Chanel crpila je izvor iz stvarnog života pa u mnogim njezinim djelima možemo vidjeti elemente iz njezina djetinjstva, s putovanja, simboliku u koju je itekako vjerovala (broj 5 za nju je bio posebno bitan), omiljene joj kamelije koje joj je poklanjao najvažniji muškarac u njezinom životu, i njezina neprežaljena ljubav – Boy Chapel. Ako niste znali, upravo je po njemu kultna torbica Chanel Boy dobila ime.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Nick Joseph Grbin (@nick_februar)Ako se nađete u Londonu do 25. veljače 2024. godine, savjetujemo da svakako posjetite ovaj modni spektakl, piše Hello! Croatia.