PPMHP

FOTO U Rijeci otvorena izložba “Slavimo arheološku baštinu Irske”

Claudia Bošković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Izložene fotografije vid su slavljenja irske arheološke baštine



U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka otvorena je izložba fotografija „Slavimo arheološku baštinu Irske“ autora Michaela MacDonagha, glavnog arheologa i Johna Lalora, fotografa u Državnoj službi za spomenike Irske. Kustos izložbe je Porin Šćukanec Rezniček, stručni suradnik Arheološkog muzeja Zagreb.


Foto galerija: Izložba Slavimo arheološku baštinu Irske" Foto: Ana Križanec


Okupljajući tridesetak najrelevantnijih arheoloških spomenika, krajolika i povijesnih građevina Irske koji su izdvojeni iz gotovo 12 tisuća godina ljudskog naseljavanja otoka, izložba je ostvarena suradnjom Državne službe za spomenike Irske, Veleposlanstva Irske i Arheološkog muzeja u Zagrebu te Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.





– Vodeći princip izloženih fotografija jest da su one prikaz arheoloških spomenika iz svih razdoblja, od pretpovijesnih do srednjovjekovnih, koji se nalaze pod državnom zaštitom Irske.


Arheologinja sam u Državnoj službi za spomenike, a naša uloga jest regulacija tijela za izdavanje dozvola za zaštitu arheološke baštine u Irskoj, istaknula je Tracy Collins, u ime autora Michaela MacDonagha.


Foto Ana Križanec


Dogovori glavnog arheologa Michaela MacDonagha i irskog veleposlanika u Hrvatskoj Ruaidhrija Marka Dowlinga omogućili su da izložba posjeti i hrvatske gradove, s time da je izložba u Rijeci već osma po redu.



– Moja uloga u Odjelu za baštinu Državne službe za spomenike je bilježiti sve što se može klasificirati u nacionalne spomenike u ime Odjela za baštinu i Ureda za javne radove (OPW).


Izložene fotografije vid su slavljenja irske arheološke baštine; ne postoji narativ, one samo povezuju različite oblike spomenika diljem irske geografske rasprostranjenosti, zaključio je viši fotograf John Lalor.