Glowing Globe

FOTO U Kortilu otvorena izložba Changes and Challenges o globalnim krizama

Claudia Bošković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Izložba istražuje na koji se način i kako se skup suvremenih problema reflektira u inovativnim umjetničkim praksama



U Galeriji Kortil otvorena je izložba Changes and Challenges u organizaciji Centra za inovativne medije pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.


Foto galerija: Izložba Changes and Challenges u Kortilu Foto: Ana Križanec


Peto izdanje međunarodne manifestacije Glowing Globe, koja istražuje pojmove i fenomene post digitalne kulture, ove godine u prostore galerije donijela je temu obilježenu nestabilnošću suvremenog društva izvrgnutog stalnim mijenama svjetskih kriza (klimatskih, zdravstvenih, ekonomskih, ratnih).


Krize suvremenosti


Izložba istražuje na koji se način i kako se skup suvremenih problema reflektira u inovativnim umjetničkim praksama te koji su aktualni umjetnički narativi mogući odgovori na globalne krize.





Radovi se odnose se na digitalnu umjetnost kao što su 2D digitalni i 3D printevi i skulpture, 360 video, video animaciju, virtualnu i proširenu stvarnost, zvučnu umjetnost i suvremeni performans.


Proširivanje elemenata posebnost je ovogodišnjeg izdanja izložbe, a eksperimentiranje s umjetnim softverima u prikazivanju drugačijih realnosti i apstrakcija najavljuje i temu nadolazeće edicije koja će učiniti odmak prema umjetnoj inteligenciji, sve dominantnijem novitetu u području umjetnosti i medijske umjetnosti.



Suočavajući se sa krizama suvremenosti, život u dobu opasnosti umjetnici izražavaju na duboko intuitivan način ispreplićući elemente i forme na razmeđu ljudskog i digitalnog.


– Autori u svojim radovima pokušavaju pokazati najnovija stremljenja s time da su neke instalacije čak i narativnog karaktera.



Umjetnom, digitalnom pridajemo element ljudskog i na taj način stvaramo mostove između tradicionalnog vida umjetnosti i instalacija te najnovijih tehnologija kao što je, primjerice, proširena ili virtualna stvarnost, ali i kompleksna video animacija rađena sa specijalnom grafikom.



Taj ljudski element jest jedna stepenica dalje. Naše instalacije su uvijek zanimljive jer su vizualno i zvukovno drugačije, nastojimo spajati ideje međunarodnih i naših umjetnika u čemu se ponovno ogleda stvaranje tih mostova, poveznica, istaknula je kustosica izložbe Ingeborg Fülepp.


Simpozij na Sveučilištu u Rijeci


Uz Fülepp, kustosice izložbe su Gloria Aino Grzywatz i Dijana Protić, dok su svoje radove izložili Jonas Blume, Alex Brajković, Gabriel Hensche, Joanna Hoffmann, Martina Menegon, Lauren Moffatt / Nika Rukavina i Michaela Strumberger.



Uz izložbu, kao popratni program na Sveučilištu u Rijeci održat će se simpozij koji će okupiti umjetnike, stručnjake za digitalne tehnologije, filozofe i druge teoretičare koji će pridonijeti boljem razumijevanju šireg društvenog konteksta uz interdisciplinarni pristup.



Manifestacija se organizira uz podršku Ministarstva kulture i medija RH i Grada Rijeka te Austrijskog kulturnog foruma i Adam Mickiewicz Institute Poljska, dok je suradnja ostvarena uz Galeriju Kortil HKD, Sveučilište Rijeka uz naglasak na Akademiju primijenjenih umjetnosti i Filozofski fakultet te Astronomski centar Rijeka.



Izložbu je moguće pogledati od ponedjeljak do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.