Teorija i praksa: Ritam

FOTO Galerija Kortil ugostila izložbu studentica i studenata Akademije primijenjenih umjetnosti

Claudia Bošković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Ovogodišnja je edicija treća po redu, a projekt je u zajedničkoj organizaciji APURi i Galerije Kortil



Galerija Kortil ugostila je predstavljanje umjetničko-didaktičke izložbe Teorija i praksa: Ritam, čiji su autorice i autori studentice i studenti riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.


Ovogodišnja je edicija treća po redu, a projekt je u zajedničkoj organizaciji APURi i Galerije Kortil.


Foto galerija: Studentska izložba "Teorija i praksa" u Kortilu Foto: Ana Križanec


Idejna začetnica i voditeljica prvih izdanja, asistentica je pri APURI, povjesničarka umjetnosti i kustosica Katarina Podobnik. U kustoskom konceptu pridružila joj se i inicijatorica K Kolektiva, Katerina Jovanović, kustosica i doktorandica pri Katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci.




Kao projekt pri APURI koji povezivanjem nastavnog gradiva redovnih i izbornih kolegija studijskog programa sa zadanom temom iz područja teorije i povijesti umjetnosti, Teorija i praksa istražuje, objašnjava i demonstrira određeni likovni problem ili pojam.


Projekt tako odražava uzajamnost teorijskog i praktičnog studijskog programa, a tema ovogodišnjeg izdanja projekta jest – ritam.


– Studenti su na zadanu temu ritam promišljali kao integrirano svojstvo protoka vremena i na taj način odgovarali kroz dvodimenzionalni zapis, kroz svojstvo koje je ograničeno prostorom kao performans, ambijent, skulpturu i kao ritmičnost u umjetničkom radu koja je lišena materijalnosti, a to je digitalna umjetnost.


Ritam je prisutan svugdje i jednako je prepoznatljiv kao u svakidašnjim prirodnim procesima, tako i u samom umjetničkom diskursu.


U tom odnosu i suodnosu umjetnika i umjetničkog rada oni su promišljali i koncipirali ritam da promatrača natjeraju na osjetilno i racionalno promišljanje izloženih radova, objasnili su iz K Kolektiva.