Riječki umjetnik

FOTO “Dodiri modrine”: U Galeriji Juraj Klović otvorena izložba Ive Kajzera

Kim Cuculić

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Prepoznatljiv je po svom likovnom rukopisu, po realističnoj noti mora, obale, brodova i primorskih gradića



Samostalna izložba Ive Kajzera pod naslovom »Dodiri modrine« otvorena je večeras u Galeriji »Juraj Klović«. Ivo Kajzer slikar je prepoznatljiv po svom likovnom rukopisu, po realističnoj noti mora, obale, brodova i primorskih gradića.


Studiozan i temeljit u razradi motiva, on potvrđuje osnovu svog umjetničkog stvaranja, naglašavajući viđeno usmjeren je na figuraciju i narativni potencijal slike.





Opisujući on ističe slikarski aspekt, a vizualne predjele pretače u kolorističke odnose površina koje se usuglašavaju i razvijaju.


Sva djela ista su po tehnici i postupku rada i nastaju na tragu klasičnog štafelajnog slikarstva u kojem primat ima boja, razrađena, puna i slojevita.



Ulje na platnu je tehnika kojom ostvaruje kvalitetu dajući tradicionalnu intonaciju svim njegovim radovima.


»Njegovo slikarstvo prožeto je konstantom i kvalitetom njegove osobnosti, vrlo znalačkog izraza on poetski progovara i prikazuje spajajući viđeno s emotivnim, subjektivnim doživljajem.


Njegovo djelo opisuje i priča te mi naslućujemo njegovu puninu i ljepotu, osjećamo tišinu i uhvaćeni ritam, vidimo jasne tragove svjetlosti sakrivene u plavetnilu, u bojama koje nas ispunjavaju i vesele«, navedeno je uz izložbu.



Ivo Kajzer rođen je 1947. u Vaški kraj Slatine, a u Rijeci živi i radi od 1965. godine. Javno izlaže od početka osamdesetih godina prošlog stoljeća, otkad sudjeluje na skupnim izložbama i likovnim manifestacijama.



Pored slikanja, piše poeziju i prozu te je član Društva hrvatskih književnika. Do sada su mu objavljene dvije zbirke poezije »Slučajni putnik« (vlastita naklada) i »Festival povratnika« (Naklada DHK).


U izdanju Matice hrvatske objavljeni su mu romani »Kronika u doba parodije« i »Najbolji roman godine«. Izložba je otvorena do 21. ožujka.