Izbor

Diljem svijeta otvaraju se novi muzeji i muzejski postavi. Odabrali smo one najbitnije

Kim Cuculić

Dezeen

Dezeen

Zbog proljetnog i jesenskog lockdowna brojna su muzejska događanja odgođena, među njima i otvorenja novih muzeja ili onih koji su bili zatvoreni zbog renovacije. Unatoč svemu, neki bi muzeji u ovoj godini trebali biti otvoreni



Na kraju prošle godine Muzejski dokumentacijski centar donio je izbor muzeja i muzejskih postava koji će u 2021. godini biti otvoreni.


Premda se i na planu kulture prošla godina doima crnom, nova godina izgleda donosi i nešto dobro. Kako na stranicama MDC-a piše Ivona Marić, zbog proljetnog i jesenskog lockdowna brojna su muzejska događanja odgođena, među njima i otvorenja novih muzeja ili onih koji su bili zatvoreni zbog renovacije. Unatoč svemu, neki muzeji u ovoj bi godini trebali biti otvoreni.


Muzej u nekadašnjoj burzi


U izboru se našao privatni muzej suvremene umjetnosti Françoisa Pinaulta koji će prema najavama biti dostupan javnosti već od 23. siječnja 2021. Muzej je smješten u zgradi nekadašnje burze, na povoljnoj lokaciji između Louvrea i Centra Pompidou. Radi se o građevini kružnog tlocrta s kupolom koju je za muzejske potrebe prilagodio i redizajnirao poznati japanski arhitekt Tadao Ando. Pinaultova kolekcija sadrži više od 5 tisuća umjetničkih djela nastalih u 20. i 21. stoljeću.




Humboldt Forum odgovor je Berlina na Louvre, a otvoren je u obnovljenoj Berlinskoj palači putem livestreama prije desetak dana, dok se otvorenje za fizičke posjetitelje očekuje u proljeće 2021. godine. Uoči digitalnog otvaranja muzej se našao na meti kritika zbog brončanih skulptura iz Benina u svome fundusu, pa su se ponovo postavila pitanja dekolonijalizacije muzeja i budućnosti etnografskih (izvaneuropskih) zbirki (prema nekim podacima 80 posto afričke kulturne baštine nalazi se u čuvaonicama europskih muzeja). Kompleks u kojem su smješteni Etnološki muzej i Muzej azijske umjetnosti jedan je od najskupljih kulturnih projekata u Europi, na koji je utrošeno gotovo 680 milijuna eura.


Zbirka Edvarda Muncha


Nova muzejska zgrada u kojoj će biti smještena zbirka najpoznatijeg norveškog slikara Edvarda Muncha trebala bi se otvoriti u proljeće 2021. godine u Oslu. Riječ je o visokoj gradnji od trinaest katova izgrađenoj nedaleko zgrade Opere, s 11 galerija i više od 26 tisuća četvornih metara namijenjenih za muzejske i druge kulturne sadržaje. Arhitekt nove muzejske zgrade je Španjolac Juan Herreros, a velik poticaj izgradnji bili su prosvjedi stanovnika Osla nakon što je lokalna vlast zbog ekonomskih razloga htjela odustati od projekta izgradnje.


U planu je i otvorenje velikog egipatskog muzeja u Gizi. Najveći muzejski izložak, 11 metara visoka i 83 tone teška skulptura Ramzesa II. od crvenog granita, nalazi se u atriju čija je izgradnja mogla započeti tek nakon postavljanja skulpture. Otvorenje muzeja koji veličinom odgovara većoj zrakoplovnoj luci, trebalo se dogoditi proljetos, no zbog pandemije je odgođeno te bi, kako sada stvari stoje, muzej trebao biti otvoren do ljeta 2021. godine.


Nakon što je šest godina bila zatvorena zbog renovacije, u ljeto 2021. godine trebala bi se ponovo otvoriti Neue Nationalgalerie u Berlinu, poznato djelo arhitekta Miesa van der Rohea. Projekt obnove težak je 100 milijuna eura, a pod vodstvom engleskog arhitekta Davida Chipperfielda podrazumijevao je modernizaciju zgrade, postavljanje klimatizacije, sigurnosnih postavki i osvjetljenja. Kako je najavljeno, u povodu otvorenja bit će postavljena izložba Alexandera Caldera, a odobrena su i sredstva za izgradnju zgrada Muzeja 20. stoljeća pored Neue Nationalgalerie.


Filmski muzej


Dovršena je i Čuvaonica Muzeja Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu. Riječ je o prvoj čuvaonici otvorenog tipa koja bi trebala biti otvorena od jeseni ove godine. Ova energetski samoodrživa zgrada zdjelastog oblika i zrcalne fasade nedavno je izabrana među top deset muzeja i galerija u 2020. prema izboru časopisa za arhitekturu i dizajn Dezeen.


Muzej Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti trebao bi biti otvoren u rujnu 2021. godine. Muzejsku zbirku čine predmeti povezani s filmom i filmskom tehnologijom, kao i građa na papiru, filmske fotografije i zapisi. Muzej je sagrađen prema dizajnu arhitekta Renza Piana, a obuhvaća šest katova na kojima će se nalaziti izložbeni prostori, prostori za edukaciju i posebne događaje, konzervatorski studio, kafić i muzejska trgovina. Osim toga, muzej će imati dvije projekcijske dvorane, od 1.000 i 288 mjesta, u kojima bi se tijekom godine održavali filmski programi, paneli i kongresi. Kako je najavljeno u rujnu, prva privremena izložba bi trebala biti posvećena japanskom animatoru Hayaou Miyazakiju i realizirana u suradnji sa Studijom Ghibli.