Rezidencija Kamov

Dejan Kaludjerović predstavlja umjetnički rad u MMSU Rijeka

Kim Cuculić

Dejan Kaludjerović / Foto MMSU Rijeka

Dejan Kaludjerović / Foto MMSU Rijeka

Ovaj umjetnik od 7. ožujka boravi u Rijeci u Rezidenciji "Kamov" i radi na produkciji novog rada



U utorak 12. ožujka u 18 sati, u atriju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti svoj će umjetnički rad predstaviti Dejan Kaludjerović.


Ovaj umjetnik od 7. ožujka boravi u Rijeci u Rezidenciji »Kamov« i radi na produkciji novog rada u seriji »Conversations/Razgovori«.


Riječ je o umjetničkom projektu koji traje od 2013. godine i polazi od intervjua s djecom uzrasta između 6 i 10 godina. Do sada je umjetnik u 8 zemalja intervjuirao više od 50 djece različitih socijalno-ekonomskih i kulturnih pozadina.




Intervjui su se odvijali u kontekstu umjetničkih rezidencija održanih u Ukrajini, Rusiji, Azerbejdžanu, Izraelu, Iranu, Sloveniji te u Austriji i Srbiji.


Na seriju »Razgovori« nadovezuju se dva rada o kojima će Kaludjerović govoriti tijekom predstavljanja u MMSU-u.



»Conversation WMW« iz 2017. godine instalacija je sastavljena od elemenata već postojećih verzija radova iz »Razgovora«, a »I Don’t Know That Word…Yet« (2022./2023.) je opera temeljena na dotadašnjim intervjuima i prenesena kao peterokanalana video i zvučna instalacija u galerijski prostor.


Kaludjerović će predstaviti i rad »1. maj, 1977.« (2014.) nagrađen na 55. Oktobarskom salonu u Beogradu u kojem razlaže mali čin nasilja u obiteljskom 8-milimetarskom videu.


»Dejana Kaludjerovića zanimaju svakodnevni upisi moći, kulture, jezika, vjerovanja i zakona na tijelo i um…


On stoga istražuje uobičajene krivce poput masovnih medija, obrazovnog sistema i zapravo utjecaj obitelji i društva na psihu.« (Seamus Kealy: »Repositories of Unseen Impulses: A Few Notes on the Work of Dejan Kaludjerović«).


Program se održava u sklopu Rezidencijalnog programa »Kamov« i uz podršku Culture Moves Europe, Grada Rijeke i Ministarstva kulture i medija RH.