Galerija O.K.

Čarli otvorio izložbu “Ništa”, sve izloženo je “u skladu s radom ravnateljice MMSU-a Rijeka”

Ervin Pavleković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Najavljuje se da će izložba "u skladu s radom MMSU-a Rijeka, za vrijeme ravnateljstva ravnateljice Benčić, biti zatvorena do 12. siječnja 2024."



Referirajući se na rad ravnateljice MMSU-a i njezin navodan odlazak s ravnateljskog mjesta te gradske ustanove, u Galeriji O.K. otvorena je izložba „Ništa“ Damira Čargonje Čarlija.


Ili, bolje rečeno, izložba nije otvorena, jer osim priopćenja za medije s najavom izložbe, službenoga otvorenja same izložbe na kraju zapravo i nije bilo.


Foto galerija: Izložba "Ništa" Damira Čargonje Čarlija u Galeriji OK Foto: Vedran Karuza


Jer i same izložbe nije bilo. Ili je bilo, a u ovome slučaju očima javnosti bila je, dakle, izložena prazna Galerija O.K, to jest izložba „Ništa“.




Prazan prostor galerije i bijele plohe očito su trebale uputiti na nedovršenost, odsutnost čega, na neodredivost značenja, na ono ništa na što upućuje i sam naziv izložbe ili pak (d)opisati značenje izložbe. Jednostavno – bjeline.



Umjesto otvorenja izložbe i klasičnoga razgledavanja, okupljeni ispred Galerije O.K. ugodno su se družili, sjedili, čavrljali uz piće koje su besplatno mogli dobiti na šanku ispred galerije.


Time su očigledno proslavili i jednu galerijsku godinu i sve one izložbe koje su oživjele prostor te galerije koja je prije imala ugostiteljsku namjenu.


No, okupljeni su također pridružili općem veselju u našemu gradu te ispunili današnji dan u blagdanskom, pozitivnom ozračju, uz praznu galeriju, odnosno izložbu „Ništa“ koja traje, dok je ne zamijeni neka nova.



A prolaznici i posjetitelji su, kao i inače, pozvani na na interpretaciju i ove izložbe, odnosno promišljanju o ideji koja stoji iza nje.


Kako u pozivu piše „u Republici Hrvatskoj postoje javne ustanove, među koje spadaju i muzeji. Bilo da je njihov osnivač država, županija, grad ili privatni subjekt, oni spadaju u javnu domenu društvenog rada.


Njihov cilj je, ili bi barem trebao biti, da svojim programima privlače, oplemenjuju, te podižu kvalitetu života najšire moguće publike.



Logično, da bi muzeji ostvarili svoj cilj, i omogućili toj publici, poreznim obveznicima koji financiraju rad muzeja, pristup svojim kvalitetnim programima – vrata muzeja moraju biti širom otvorena (pa i svih 12 mjeseci u godini).“


Da bi pak različiti programi, mahom kvalitetni, bili ostvareni, navode iz Galerije, osoblje muzeja mora uložiti rad, a rad je, navode enciklopedijsku definiciju „svjesno organizirana, svrsishodna djelatnost ljudi radi postizanja nekoga korisnog učinka koja zadovoljava određenu pojedinačnu ili društvenu potrebu. Osnovni je uvjet opstanka i razvoja društva“.



U najavi pak stoji i da će izložba „u skladu s radom MMSU-a Rijeka, za vrijeme ravnateljstva ravnateljice Benčić, biti zatvorena do 12. siječnja 2024. godine“.


U najavi izložbe pisalo je da će nakon otvorenja biti upriličen domjenak u povodu završene uspješne sezone Galerije O.K. i skorašnjeg odlaska Branke Benčić s mjesta ravnateljice MMSU-a.


Ovim povodom nazvali smo ravnateljicu Branku Benčić koja nam je u telefonskom razgovoru kazala da – ne odlazi.