Izložba

Brend našeg grada – na postamentima na Korzu otvorena izložba posvećena Baletu HNK Ivana pl. Zajca

Ervin Pavleković



RIJEKA – Na postamentima na Korzu jučer je otvorena izložba »Riječki balet – novi brend našeg grada«, koja donosi fotografije predstava Baleta Hrvatskoga narodnoga kazališta Ivana pl. Zajca autorice Fanni Tutek Hajnal koja je svojim fotografijama produžila »izvedbeni trenutak baletnih predstava«.


Balet HNK-a Ivana pl. Zajca od 2017. godine pod ravnateljstvom Maše Kolar pokazuje zamjetne i značajne rezultate, odnosno raznolikost u radu i izvrsnost umjetničkih projekata koji uključuju i suradnje s raznim priznatim i autorski upečatljivim koreografima. Osim na brojnim domaćim pozornicama, riječki Balet u proteklih je pet godina imao i brojna gostovanja u inozemstvu koja su bila popraćena pozitivnim kritikama i novim pozivima za gostovanja, čime se pozicionirao na europskoj i svjetskoj plesnoj mapi, te postao prepoznatljivim »brendom našeg grada«.


Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan istaknula je kako je, s obzirom na to da je velika ljubiteljica baleta, gledala baletne predstave na mnogim svjetskim scenama, a riječka baletna scena može stati uz bok svjetskim baletnim pozornicama, stoga možemo biti ponosni na nju. Baletani i balerine riječkoga HNK-a, dodala je, novi su brend našega grada, nešto najbolje što Hrvatska trenutačno ima u umjetnosti.




Kako je istaknula ravnateljica Baleta riječkoga HNK-a Maša Kolar, izložba je retrospektivni pregled repertoara Baleta unazad pet kazališnih sezona, a otkad otprilike i surađuju s fotografkinjom Tutek Hajnal.


– Ovo nije ples za kameru, niti je fotografija podređena baletu. Smatram da obje umjetnosti na ovoj izložbi dolaze u međuodnos i one se infiltriraju. Kao što znate, ples, pa tako i balet, umjetnost je koja živi od izvedbe, ona se materijalizira u konkretnom trenutku i konkretnom prostoru i ostaje u sjećanju samo onih koji su prisutni u tome trenutku, no Tutek Hajnal uspijeva produžiti naš izvedbeni trenutak, rekla je Kolar.


Autorica Fanni Tutek Hajnal kazala je kako se nada da će njezine fotografije, sada izložene na Korzu, privući još više gledatelja, posebice mlađih, na baletne predstave i u kazalište općenito.