RADIKALAN PROJEKT

Art/Rat/Tranzicija: U MMS-u bit će otvorena izložba o ključnim momentima na riječkoj umjetničkoj sceni

Kim Cuculić

Riječ je o radikalnom izložbenom projektu prezentacije ključnih momenata na riječkoj umjetničkoj sceni



RIJEKA – Izložba »Art/Rat/Tranzicija (1990. – 2000. – 2010. – 2020. – 2021.)« bit će otvorena u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u srijedu, 29. srpnja, u 20 sati. Kako piše u najavi izložbe, usred dramatičnih okolnosti pandemije koronavirusa i neizbježnih promjena u realizaciji programa Europske prijestolnice kulture, riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti odlučio je realizirati radikalan izložbeni projekt prezentacije ključnih momenata, segmenata, poetika, »medijalizacije« i inovativnih umjetničkih praksi koje su se »prelamale« i »križale« na novijoj i suvremenoj riječkoj umjetničkoj sceni u posljednjih tridesetak godina.


– Šire: od razdoblja umjetničkih anticipacija na prijelazu iz 80-ih u 90-te, obilježenih burnim, nerijetko konfliktnim, kontroverznim, paradoksalnim ili pak alternativnim, supkulturnim, subverzivnim, provokativnim umjetničkim osobnostima i projektima, usmjerenih na kritiku, dekonstrukciju, retroavangardno preispitivanje i radikalnu interpretaciju svih velikih naracija i ideologija (povijesnih, političkih, religijskih, etičkih, estetskih, »dobrog ukusa«).


Uže: od povijesnih događaja kakvi su bili osamostaljenje Republike Hrvatske, odcjepljenje Republike Slovenije, raspad Jugoslavije, početak rata u Hrvatskoj i u BiH, što se ubrzano dogodilo početkom 90-ih. To je razdoblje na ovoj izložbi obilježeno referencijama na posljednji Biennale mladih jugoslavenskih umjetnika (1991.) i na rane »ratne« izložbe.




Dinamičnim i naglašeno temporalnim, procesualnim »postavom« ove izložbe-događanja, autori koncepta (ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj i kustos Branko Cerovac) odlučili su važan segment riječke suvremene scene prezentirati putem uključivanja brojnih hrvatskih i inozemnih umjetnica i umjetnika u više faza i segmenata tijekom otvorenja i trajanja izložbe, sve do listopada 2020.


S dalekosežnom projekcijom na moguću budućnost, na razvoj novopostale Art – situacije »nakon 2020.« Bit će predstavljeni i brojni dizajneri (plakati, časopisi, katalozi, monografije, knjige, razni arhivski materijali, fotografije i druga dokumentacija – navodi se u najavi.
Na otvorenju će nastupiti bend Če bo bo, če na na.