Umjetničke intervencije u javnim prostorima

IŠČEKUJUĆI EPK ‘Uskrsnuo’ Stog sijena, osvanula crvena zgrada

Kim Cuculić

Zgrada Muzeja moderne i suvremene umjetnosti »obojena« u crveno / Snimio Marko GRACIN

Zgrada Muzeja moderne i suvremene umjetnosti »obojena« u crveno / Snimio Marko GRACIN

Stog sijena, djelo kipara Ivana Kožarića, ponovo je postavljen na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, a umjetnica Dora Budor »obojila« je u crveno fasadu MMSU-a kao najavu izložbe Davida Maljkovića



RIJEKA Nakon što je 11. siječnja u vandalskom ispadu u plamenu nestala skulptura »Stog sijena« renomiranog hrvatskog kipara Ivana Kožarića, danas je na riječkom Trgu 128. brigade Hrvatske vojske počelo postavljanje novog »Stoga sijena«, kao što je i najavio Muzej moderne i suvremene umjetnosti.


Podsjetimo, Kožarićeva je skulptura postavljena kao simboličko označavanje početka žetve kulturnih događanja u godini Europske prijestolnice kulture.


U Rijeci se rad predstavlja kao prva u nizu umjetničkih intervencija u javnom prostoru u sklopu projekta »Izvrnuti džep«, unutar kojeg umjetnici i kustosi preobražavaju i personaliziraju urbane lokalitete, integrirajući umjetnost u rutinu svakodnevice, s naglaskom na pitanjima gostoprimstva i tolerancije.


Ponovno postavljanje Stoga sijena na Trgu 128. brigade / Snimio Vedran KARUZA


Ponovno postavljanje Stoga sijena na Trgu 128. brigade / Snimio Vedran KARUZA





Kako je na vijećničko pitanje o ukupnom trošku projekta »Stog sijena« odgovorio Grad Rijeka, ukupan planirani proračun projekta iznosi 15.830 kuna. Kako je navedeno u odgovoru na stranicama Grada Rijeke, za putne troškove, honorar i nadgledanje postava »Stoga sijena« od strane Kožarićevih opunomoćenika izdvojeno je 4.700 kuna.


MMSU je za višekratan prijevoz sijena i montažu »Stoga« izdvojio 11.000 kuna, a za tisak legende 130 kuna. Navedeni iznos osiguran je iz namjenskih sredstava proračuna Grada Rijeke za program EPK.


Ovih dana u Rijeci je osvanula još jedna umjetnička intervencija. U sklopu izložbe »S kolekcijom« umjetnika Davida Maljkovića koja se u petak otvara, također u okviru EPK-a, suvremena umjetnica mlađe generacije Dora Budor na fasadi Muzeja moderne i suvremene umjetnosti izvela je privremenu umjetničku intervenciju naslovljenu »There’s something terrible about reality and I do not know what it is. No one will tell me«.


Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN



Riječ je o crvenom monokromu izvedenom na fasadi koja tek čeka svoju pravu obnovu. Smještanjem intervencije na ovu lokaciju, monokrom ima tendenciju da postane kronotop, koristeći apstrakciju za stvaranje ambijenta.


Intervencija, kaže umjetnica, utjelovljuje potencijal narativa bez radnje, dodajući sloj fikcije izložbi postavljenoj u zgradi. S gustom, sjajnom, crvenom bojom koja pokriva cijelu fasadu, uključujući i prozore koji sada boje svu svjetlost što ulazi u prostor Muzeja, zgrada postaje specifična, označena, pa je za očekivati i da će se promijeniti način na koji se o njoj govori.


Svjesna snažne simbolike crvene boje, umjetnica naglašava kontinuitet svog rada s konceptualnim, umjetničkim praksama druge linije s ovih prostora, kao što su crvena u opusu umjetnika Mladena Stilinovića ili umjetnička akcija »Crveni peristil«.


Korzo već danima u znaku EPK / Snimila  Danijela BAUK


Korzo već danima u znaku EPK / Snimila Danijela BAUK