Kupac nepoznat

Hockneyev ‘The Splash’ na dražbi prodan za 23,1 milijuna funta

Hina



Jedno od najpoznatijih djela suvremenoga britanskog umjetnika Davida Hockneya (83), ‘The Splash’ prodano je u utorak na dražbi u londonskome Sotheby’su za 23,1 milijuna funta.


Kupac je nepoznat. Hockney je ‘The Splash’ naslikao 1966., a očekivalo se da će postići između 20 i 30 milijuna funta. Prošli je put slika ponuđena na prodaju 2006. te je tada postigla cijenu od 2,9 milijuna funta, piše BBC.


‘The Splash’ je dio serije koju čine tri djela. Iste je godine britanski umjetnik naslikao ‘A Little Splash’ te vjerojatno svoju najpoznatiju sliku ‘A Bigger Splash’ (1967.), koja je izložena u londonskoj galeriji Tate Modern. Sve su tri slike istoga minimalističkog pop art likovnog izričaja i sličnog su formata (oko 180 x 180 cm).




Zanimljivo je da je treća slika ‘A Little Splash’ u privatnoj kolekciji i dosad nikada nije ponuđena na prodaju. Bar ne javno.


»Ne samo da je ovo vrhunsko djelo iz opusa Davida Hockneya, ovdje je riječ o vrhunskoj pop art umjetnosti koja je definirala jedno razdoblje te je LA-u dala vizualni identitet«, rekla je Emma Baker, voditeljica večernjih dražbi suvremenih umjetničkih djela u Sotheby’su.


The Splash


The Splash



Na slici je zabilježen kratak trenutak samo nekoliko sekunda nakon što plivač uranja u mirnu vodu bazena. Djelo je klasičan primjer Hockneyjeve vječne fascinacije teksturom, izgledom i dubinom vode.


Hockneyeva slika ‘Portret umjetnika (Bazen s dva lika)’ prodana je na dražbi u New Yorku 2018. godine za 90,3 milijuna dolara (70 milijuna funta), čime je postignut rekord kada je posrijedi jedan suvremeni umjetnik.


Od tada ga je cijenom nadmašio američki slikar i umjetnik Jeff Koons, čija je skulptura godine 2019. prodana za 91,1 milijuna dolara (70,3 milijuna funta).