PREMIJERA

Gradsko kazalište lutaka Rijeka najavilo predstavu „Srce veće od mene samog“

Katarina Bošnjak

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Činjenica da je ovo zapravo glumačka, a ne lutkarska predstava čini ju još neobičnijom.



Konferencijom za medije Gradsko kazalište lutaka Rijeka najavilo je novu predstavu te datume premijere i pretpremijere. Predstava „Srce veće od mene samog“ redateljice Tamare Kučinović od strane glumaca, ali i ravnateljice kazališta Magdalene Lupi Alvir, opisana je kao topla, dirljiva i emotivna, ali pomalo neobična priča o životinjskom svijetu, s medom Ursom kao glavnim likom. Radnja ima nekoliko slojeva, a osjećaji koji prožimaju životinje u predstavi usko su povezani s onima koje svi osjećamo već godinu i pol dana.


Naime, medo Ursa ima veliko srce i želi ga podijeliti sa svim šumskim životinjama, no uspijeva. Tu se već počinju pojavljivati i drugi problemi, poput ježa koji zbog svojih bodlja nikoga ne može zagrliti, baš kako je i u pandemiji zagrljaj postao zabranjena zona.


– Predstava je nastala u jedno jako čudno vrijeme kad smo svi bili u nekakvim izolacijama, zatvoreni sami sa sobom. Nastala je kao neka moja refleksija na situaciju u kojoj se nalazimo. Iako je tekst napisan u izolaciji i povezan s pandemijom, tematski predstava uopće ne dodiruje tu temu izravno. Tada sam shvatila da je ono što društvu treba otvoreno srce, toplina i razumijevanje, sve ono što je u ovom stoljeću na neki način nestalo, kazala je redateljica Tamara.




Činjenica da je ovo zapravo glumačka, a ne lutkarska predstava čini ju još neobičnijom. Radnja otvara temu straha od ljubavi i pripadanja te bilo kojeg oblika zajedništva. Kasnije je originalni tekst u potpunosti odbačen, te je novi tekst ponovno stvaran zajedno s glumcima kroz improvizaciju.
– Pripremajući se za dolazak ovdje dopustili smo si da istražujemo više nego inače, dopustili smo narativu da bude promjenjiv i odlučili nemati lutke i scenografiju već samo glumce. Budući da nema lutki u predstavi, maštom smo uredili prazan prostor pa se ovo može nazvati i animacijskom predstavom, dodao je Nikša Eldan, dramaturg i asistent redateljice.


„Srce veće od mene samog“ primijenjeno je uzrastu od najmanje sedam godina, a svoju pretpremijeru imat će 23. rujna u 18 sati. Već idući dan slijede dvije uzastopne premijere, u 17:30 te u 19:30 sati. Likovno oblikovanje za predstavu radila je Alena Pavlović, glazbu su skladali Ivana Đula i Luka Vrbanić, a oblikovatelji svjetla su Tamara Kučinović i Sanjin Seršić. Sedam je glumaca, što znači i sedam životinja, ulogu medvjeda Urse koji je cijelo vrijeme na sceni tumači Zlatko Vicić, a tu su još i David Petrović, Tilen Kožamlj, Almira Štifanić, Andrea Špindel, Petra Šarac i Damir Orlić.