Ljetna klasika

Glazbeni spektakli u Areni: Veliki povratak riječkog Zajca na najljepšu ljetnu pozornicu

Kim Cuculić

Riječki simfonijski orkestar u pulskoj Areni

Riječki simfonijski orkestar u pulskoj Areni

Riječka Opera vraća se u pulski antički amfiteatar trećim festivalom Ljetna klasika četirima izvedbama, donoseći neke od najljepših i najpopularnijih stranica operne i orkestralne literatureRiječka Opera vraća se u pulski antički amfiteatar trećim festivalom Ljetna klasika četirima izvedbama, donoseći neke od najljepših i najpopularnijih stranica operne i orkestralne literature. Prva je na programu izvedba glasovite Puccinijeve opere »Tosca« 7. srpnja s početkom u 19 sati.


U režiji Marina Blaževića te pod dirigentskim vodstvom Philippa von Steinaeckera, ova će opera zaživjeti na fascinantnoj pozornici pulske Arene, a teško da za ovu napetu bezvremensku priču postoji prikladnija scenografija od rimskog zdanja koje je nekoć bilo gladijatorsko borilište i mučilište zarobljenih pobunjenika.


U ovom pravom opernom trileru, u intenzivnoj priči koja se događa u manje od 24 sata, u vrtlogu se prepliću političke intrige, bijeg i potjera, ljubomora, izdaja, fatalna požuda, nemoralna ponuda, ali iznad svega ipak vjera u umjetnost, ljubav i – slobodu.
Puna intrige i strasti, gdje se tenzije između ljubavi i izdaje snažno sudaraju, »Tosca« uvijek oduzima dah, a vječne arije kao što su »Vissi d’arte«, »E lucevan le stelle«, »Te Deum« te duet Tosce i Cavaradossija iz 3. čina zasigurno će posebno zazvučati među zidinama drevnog zdanja, a pod zvjezdanim ljetnim nebom.


Solistička podjela predvođena je poznatom njemačkom sopranisticom, počasnom članicom riječke Opere, Maidom Hundeling kao Toscom, Dimitrisom Paksoglouom, grčkim tenorom s europskih pozornica kao Cavaradossijem, te demonskim Giorgiom Surianom kao Scarpijom. U izvedbi sudjeluju Riječki simfonijski orkestar i zbor Opere HNK-a Ivana pl. Zajca.


Omiljena klasika


Glazbene ljetne noći u Areni nastavljaju se 9. i 12. srpnja koncertima »Classical Favorites«/»Omiljena klasika« Riječkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem njihova mladog šefa-dirigenta Valentina Egela, koji svojom iznimnom energičnošću i zadivljujućom lakoćom nadahnjuje umjetnike i oduševljava publiku.Koncert »Classical Favorites 1« donosi izvedbe triju doista omiljenih orkestralnih djela. Prvo je »Rapsodija u plavom«, svima dobro znana skladba za klavir i orkestar Georgea Gershwina koja mu je još u ranoj mladosti donijela svjetsku slavu.


Najpoznatiji je to primjer simfonijskog jazza, jedno od djela zahvaljujući kojima je američka klasična glazba dobila vlastiti stil. Za klavirom će u Puli biti Viktor Čižić.


I druga je skladba tijesno povezana s Amerikom iako je njen autor glasoviti Čeh, Antonin Dvorák. Njegova Deveta, simfonija »Iz Novoga svijeta«, najpopularnije i najizvođenije klasično djelo uopće, što ga je slavni češki skladatelj komponirao za boravka u Americi.


Pozvan da stvori američku nacionalnu glazbu, Dvorák je učinio i puno više. Upivši originalne, narodne napjeve afričkih Amerikanaca i američkih starosjedilaca te dodajući i mnogo svoje slavenske duše, stvorio je prvu američku nacionalnu simfoniju »Iz Novoga svijeta«, čiji je uspjeh bio senzacionalan.


Treće djelo na programu obaju koncerata bit će jedno od najpopularnijih djela ikada skladanih, Ravelov »Bolero«, koji svojom stalnom melodijom i ritmom pa orkestralnim krešendom postiže nezaboravno čaroban efekt i zbog kojeg je postao pravom senzacijom.Ravel ga je skladao na zamolbu slavne plesačice Ide Rubinstein. Na izvedbama u Puli na »Bolero« će, u koreografiji poznatog grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa, plesati članice i članovi riječkog Baleta na – trampolinima.


Čajkovski i Korsakov


Dok »Classical Favorites 1« donosi note i melodije uglavnom iz Amerike, »Classical Favorites 2« povest će publiku na glazbeno putovanje na drugi kraj svijeta, onaj u kojem su nastale mnoge od najljepših stranica glazbene literature, u – Rusiju.


Koncert će otvoriti uvertira-fantazija »Romeo i Julija« Petra Iljiča Čajkovskog, sigurno najpopularnijeg ruskog skladatelja i najizrazitijeg predstavnika slavenske romantike u drugoj polovici 19. stoljeća. Svoju originalnost i poseban glazbeni jezik iskazao je i u »Romeu i Juliji«, djelu u kojem je veličanstveno utjelovljenje našla ideja o pobjedi ljubavi nad smrću.


Simfonijska suita »Šeherezada« zauzima posebno mjesto u stvaralaštvu svog autora Nikolaja Rimskog Korsakova. Kao temelj toj opsežnoj simfonijskoj skladbi poslužile su četiri priče iz stare arapske zbirke pripovijedaka »Tisuću i jedna noć«.U ovom sjajno orkestriranom djelu, u pravom blještavilu orkestralnih boja, kroz četiri stavka, posjetitelji će doživjeti priču o perzijskoj kraljici i njenom pripovijedanju kao spasu od smrti, sultanovu okrutnost, ali i čežnju za ljubavlju, kao i sve čudesne i neuhvatljive ćudi mora.


I »Classical Favorites 2« zaključit će Ravel i »Bolero« uz ples na trampolinima.


Opera Gala


Koncert »Opera Gala« 26. srpnja uz Riječki simfonijski orkestar u Arenu dovodi i plejadu riječkih opernih solistica i solista, koji će publici podariti najljepše arije i duete iz omiljenih opera Verdija, Puccinija, Rossinija, Bellinija, Mascagnija, Masseneta. Izvedbom će ponovo ravnati maestro Valentin Egel, a solistički će nastupiti Diana Haller, Kristina Kolar, Michaela Selinger, Anamarija Knego, Ivana Srbljan, Aljaž Farasin, Domagoj Dorotić, Robert Kolar, Luka Ortar i drugi.


Ulaznice su već u prodaji putem sustava Eventima (www.eventim.hr), a više o programima nalazi se na summerclassics.live.