Spektakl

GENERALNA PROBA OPERE INDUSTRIALE 150 glazbenika i plesača spremno za otvaranje EPK

Danijela Bauk

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Probu su vodili glazbeni dvojac JMZM - Josip Maršić i Zoran Medved - zaslužni za glazbenu podlogu "Opere Industriale", maestro Frano Đurović, te režiser cijelog događanja Dalibor Matanić



RIJEKA Gudači, puhači, veliki i mali svirači šahtofona, zbor Jeka Primorja pojačana prijateljima i kolegama, neobičan zbor finskih muškaraca, riječki gitaristi ali i bubnjari, plesači i žongleri, njih oko 150 danas su na velikoj pozornici postavljenoj na De Franceschijevom gatu imali generalnu probu za središnji program otvorenja Rijeke – Europske prijestolnice kulture, “Opere Industriale”.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



A probu su vodili glazbeni dvojac JMZM – Josip Maršić i Zoran Medved – zaslužni za glazbenu podlogu “Opere Industriale”, maestro Frano Đurović, te režiser cijelog događanja Dalibor Matanić.




Bila je danas tu i kiša. Rominjala baš kao što prognoze kažu da će rominjati i sutra. No nije nikome smetala.



Prva generalka održana je u četvrtak navečer, a danas se već od 18 sati brusio program u kojem će sutra s početkom u 19.30 moći uživati svi oni koji se se dođu u riječku luku i smjeste se na neki od obližnjih gatova ili na Molu longu. Uživat će i oni koji se u 19.30 nađu pred malim ekranima Drugog programa HTV-a.


A atmosfera na generalki? Opuštena i lagano nabrijana. Baš kao što i priliči probi uoči jednog od najvažnijih dana u povijesti Rijeke. Bacale su se fore, spominjale anegdote s negeneralnih probi, proklinjala kiša… Glancali su se zadnji detalji.


I svi su osjećali ponos, i gudači i puhači orekstra Opere HNK Ivana pl. Zajca, Damir Bartol Indoš i njegova trupa Rumorista, baš kao i djevojčice glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov okupljene u mini orkestar šahtofonista, 25 riječkih rock gitarista, mješoviti zbor otvorenja Europske prijestolnice kulture predvođen Jekom Primorja i maestrom Igorom Vlajnićem, te predstavnici različitih domaćih zvonarskih skupina i neobični finski zbor muškaraca koji viču.


Bit će to otvaranje za pamćenje. I tko ne dođe – Riječanin.