Traže se fotografije

Fotoklub Rijeka raspisao nagradni fotografski natječaj, tema je “Čovjek”

Davor Mandić

ANDREJA RAVNAK

ANDREJA RAVNAK

Glavna nagrada na natječaju je Nagrada »Đoko Milekić« koja se sastoji od plakete i novčanog dijela od 200 eura



RIJEKA – Fotoklub Rijeka raspisao je nagradni Međunarodni fotografski natječaj »Čovjek«. U opisu natječaja neka su filozofska pitanja.


– Ako je čovjek jedino živo stvorenje ovog planeta koje predstavlja najviši stupanj evolucije i koji svojom intelektualnom i svakom drugom aktivnošću generira tu istu evoluciju, onda je on na vrhu piramide života. No isti je taj čovjek, sa svim svojim afirmativnim i pozitivnim pretpostavkama, istovremeno najveći razgraditelj svega što je stvoreno i svega što je sam stvorio. On i gradi i razgrađuje. Ta dualnost čovjeka nerazjašnjivi je fenomen koji je prisutan i neizbježan kroz cijelu povijest. Čovjek nije sam, već je u određenom duhovnom, emocionalnom i prostornom okruženju u interaktivnom odnosu. Taj cijeli koloplet uzajamnosti unutrašnje arhitekture čovjeka, prirodnog ambijenta i prostora koji je sam stvorio čini misterij života i opstanka na ovom planetu – kaže se u tekstu koji pojašnjava natječaj, uz dodatak da fotografija neće dati odgovore na filozofska pitanja, ali da može dati niz malih slikovnih priloga o raznim okolnostima i kontekstima čovjeka.


Glavna nagrada na natječaju je Nagrada »Đoko Milekić«, koja se sastoji od plakete uz koju ide i pripadajuće tiskano priznanje s tekstom obrazloženja i novčani dio od 200 eura. Bit će potom dodijeljene i tri ravnopravne diplome u tiskanom obliku i novčani dio od 100 eura po diplomi, a tri rada, odnosno autora, primit će pohvale u tiskanom obliku.




Prijave se zaprimaju do 16. siječnja u ponoć, a 24. siječnja bit će otvorenje izložbe u Galeriji Principij.


Đoko Milekić (1930. – 1992.), prema kojemu je nazvana glavna nagrada, značajno je ime riječke fotografije. Kako to piše Vladko Lozić, Milekić je rođen 1930. godine u Laktašima kod Banje Luke.


– U Rijeku doseljava 1959., gdje živi dalje trajno do kraja života. Od te se godine počinje baviti fotografijom, dok se izložbenom fotografijom bavi od 1970. Za njega je zanimljivo napomenuti da je nastupao kao izlagač u pet riječkih fotoklubova, ali mu je matični klub ipak bio Fotoklub Rijeka, u koji se učlanjuje godine 1969. – piše Lozić.