U novom ruhu

FOTO Uskoro se ponovo otvara Dramsko kazalište Gavella, pogledajte kako izgleda nakon obnove

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

U rekonstrukciju zgrade kazališta u Frankopanskoj ulici po riječima gradonačelnika uloženo je 5 milijuna eura



ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u utorak da će za blagdan Svih Svetih, 1. studenog, proglasiti sajamske dane pa će se nesmetano moći odvijati prodaja cvijeća i drugih tradicionalnih proizvoda.


“Kao što sam to napravio na blagdan Velike Gospe, sada ću i za blagdan Svih svetih proglasiti sajmene dane, tako da se nesmetano može odvijati prodaja”, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare u Dramskom kazalištu Gavella kojeg je obišao uoči skorog otvorenja nakon obnove.


U rekonstrukciju zgrade kazališta u Frankopanskoj ulici po riječima gradonačelnika uloženo je 5 milijuna eura od čega je samo 10 posto financirano iz Fonda solidarnosti jer je rekonstrukcija počela prije potresa, dok su iz gradskog proračuna izdvojena 4,5 milijuna eura.





Tomašević je istaknuo da je u javno savjetovanje upućen prijedlog nove odluke kojom se dosad, dijelu građana, financirao trošak vodnih priključaka za obiteljske kuće.


“Obustava naplate troškova je uvedena 2017. godine, no odluka Gradske skupštine je bila da postoji limit novca za financiranje, pa neki koji su uvodili priključke nakon što je potrošen limit iz gradskog proračuna, nisu dobili refundacije”, rekao je.



Cilj odluke je, poručio je, da se “ispravi dosadašnja nepravda”, pa će besplatne vodne priključke dobiti sve obiteljske kuće u budućnosti, ali će grad refundirati troškove priključaka svima koji su ih od 2017. uvodili, a nisu dobili refundaciju troškova.


Na javnom natječaju za novu pročelnicu Gradskog ureda za upravljanje imovinom i stanovanjem izabrana Željka Grgić, izvijestio je.



Gradsko dramsko kazališta Gavella, nakon niza godina obnove, vraća u prostor Frankopanske 10, a prva na programu je premijera predstave Kozmički žongleri, najavio je ravnatelj Gradskog dramskog kazališta Gavella Dražen Ferenčina.


“Nakon višegodišnjeg neigranja u Frankopanskoj, kazalište Gavella otvorit će svoja vrata publici premijerom na novoizgrađenoj maloj sceni teatra nazvanoj Mala Gavella”, istaknuo je Ferenčina u utorak na konferenciji za medije.


Poručio je da time počinje novo poglavlje u povijesti kazališta, osnovanog 1953. godine. Kazalište je obnovljeno od posljedica potresa, ali je i dovršena izgradnja male scene, koja je počela prije šest godina.


 



Gavella svoje kazališne prostore otvara premijerom Kozmičkih žonglera, drame Kalmana Mesarića, u režiji Ivana Penovića.


Ferenčina je najavio i da se u ovoj sezoni, na tri aktivna prizorišta, održava i niz drugih premijera.


“Sezona kojoj se radujemo izuzetno je bogata, s čak 10 premijera i jednim festivalom. Naravno, sve ovo nema smisla bez suigre s publikom, pa se nadamo da će povratak kazališta u Frankopansku značiti povratak publike u velikom broju”, istaknuo je Ferenčina.


Predstava Moderni oblici patnje, praizvedba drame Dine Vukelić, u režiji Darija Harjačeka, premijerno će se prikazati 3. studenog. Riječ je o koprodukciji Gavelle i Ludens teatra, rekao je Ferenčina i dodao da se prva premijera na velikoj sceni održava 15. studenog. Na programu je predstava Moji tužni monstrumi, praizvedba drame Mate Matišića u režiji Vite Taufera.


U studenom će se održati i zagrebačka premijera nagrađivane predstave “Što na podu spavaš”. Riječ je o dramatizaciji istoimenog romana Darka Cvijetića u režiji Kokana Mladenovića. Predstava je nastala u koproduckiji Gavelle, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Narodnog pozorišta Sarajevo i Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS.


Na rasporedu su do kraja sezone i 36. Gavelline večeri, a posljednja premijera u sezoni na je u travnju, kada igra predstava Euripidova Medeja redateljice Franke Perković.