NAJAVLJENE VELIKE PROMJENE

Film “Palo lišće” Akija Kaurismakija otvara Cinehill Motovun Film Festival: Bogat program nudi niz sjajnih filomova

Hina

Photo: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Photo: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Selektorica glavnog programa Milena Zajović rekla je da uvršteni filmovi dolaze sa svih strana svijeta, iz Maroka, Indije, Kazahstana, Izraela, Čilea, a nije riječ o nekim malim ostvarenjima, već radovima koji donose svježe teme, protagoniste i vizualne aspekte



ZAGREB – Cinehill Motovun Film Festival otvara se 22. srpnja filmom “Palo lišće” Akija Kaurismakija u Motovunu, gdje se ubuduće više neće održavati, a svoj put nastavlja na Petehovcu u Gorskom kotaru.


Na prvoj projekciji festivala 10. kolovoza 1999. bio je prikazan njegov film “Juha”, pa se ovom projekcijom zaokružuje 25 godina duga priča o festivalu u Motovunu.


“Nadamo se da će divna i plemenita energija koju taj film ima dati emociju festivalu koji nam je jednako važan kao prvi jer krećemo u nešto novo”, rekao je direktor festivala Igor Mirković na konferenciji za novinare. “Dobro je da publici ponudimo nešto drugačije, u 25 godina sve se promijenilo, pa je dobro da se i festival promijeni”, dodao je.




Festival će u Motovunu trajati do 24. srpnja, a potom se od 26. do 29. srpnja nastavlja u Gorskom kotaru, s potpuno različitim programom, za sve one koji će se popeti na oba brda.


“Ako se Motovun pamti po toplim ljetnim noćima, našu novu avanturu u Gorskom kotaru vidimo kao dnevno, ali i večernje događanje”, najavio je Mirković.


Projekcije počinju od deset ujutro, uz izletničke sadržaje – radionice, pješačke ture, satove joge. Filmovi će se na izletištu prikazivati u velikoj kupoli za dnevne projekcije, a navečer u kinu na otvorenom, te u kinu u Delnicama.


Selektorica glavnog programa Milena Zajović rekla je da uvršteni filmovi dolaze sa svih strana svijeta, iz Maroka, Indije, Kazahstana, Izraela, Čilea, a nije riječ o nekim malim ostvarenjima, već radovima koji donose svježe teme, protagoniste i vizualne aspekte.


Ističu se britanski “Buntovnica” Charlotte Regan, pobjednik Sundancea, nizozemski “Srebrna izmaglica” Sache Polak, dobitnik nagrade Teddy na Berlinalu, te “Psi” Kamala Lazraqa, dobitnik nagrade žirija canneskog programa Izvjestan pogled.


Prikazuju se i “Kruh i sol” Damiana Kocura, “Blanquita” Fernanda Guzzonija, “Himera” Alice Rohrwacher, “Jezero Falcon” Charlotte Le Bon, “Nulti lipnja” Jakea Paltrowa, “Meduza Deluxe” Thomasa Hardimana.


Tu je i prvi češki SF u posljednjih 40 godina “Reset” Roberta Hloza, eko-drama “Suša” Paola Virzìja, “Paloma” Marcela Gomesa, “Plavi kaftan” Maryam Touzani, kazahstanski “Gorski luk”, “Sedamnaestogodišnjaci” Prithvija Konanura, “Blagina pouka” Stefana Komandareva, te u Annecyju nagrađena “Slijepa vrba, usnula žena” Pierrea Földesa.


Od hrvatskih filmova u programu su “Escort” Lukasa Nole i “Hotel Pula” dugogodišnjeg člana motovunske ekipe Andreja Korovljeva, dok se srpski redatelj Radivoje Andrić vraća filmom “Munje: Opet!”, nastavkom hita od prije 20 godina.


Od 1100 prijava za kratkometražni program izabrano je 25 filmova u glavnoj konkurenciji koji, rekla je selektorica Inja Korać, donose nove filmske izričaje i svježe poglede, te autore koji će zasigurno kasnije snimati važne dugometražne filmove.


Najbolji film tog programa postaje kandidat za nagradu Europske filmske akademije, a najbolji hrvatski film u Motovunu dobiva nagradu Corto Montonese – u konkurenciji su “Mali val” Filipa Peruzovića, “Espi” Ivana Grgura, “Bruna, zimus” Marka Bičanića i “Most” Jakova Nole.


U popratnom programu održat će se Lost & Found, program posvećen svim ‘izgubljenim’ filmovima koji proteklih godina nisu zbog raznih okolnosti bili uvršteni na festival, koncerti, niz posebnih projekcija, među kojima i serije “Kapelski kresovi”, snimane u Gorskom kotaru, u kojoj glumi Zdenko Jelčić, ovogodišnji dobitnik Nagrade 50 godina.