MSU

Društvo povjesničara umjetnosti: Igoru Zidiću nagrada za životno djelo

Anđela Parmać

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ



ZAGREB Danas u podne je održana svečana dodjela Nagrada Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za 2021. godinu. Udruga koja okuplja struku povjesničara umjetnosti, a koja je osnovana još 1956., nastavila je s uvriježenom praksom kako nagrađivanja u četiri kategorije, tako i svečane organizacije u Muzeju za umjetnost i obrt.


Budući da je lani uslijed pandemijskih uvjeta ovakav vid svečane dodjele bio onemogućen, ovom su prilikom čestitke ponovno primili i prošlogodišnji nagrađeni članovi struke.


Praćen gromoglasnim pljeskom okupljenih, nagradu za životno djelo je primio Igor Zidić, a za prošlu godinu je dodijeljena Diani Vukičević-Samaržija.




Nakon uvodnog pozdrava ravnatelja MUO-a Miroslava Gašparovića, okupljenima se obratila povjesničarka umjetnosti Višnja Bradić, koja je dobitnicima čestitala u ime ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.



Iako je prema vlastitim riječima kao pravi štreber govor unaprijed napisao, vidno počašćen Igor Zidić je bez čitanja kazao:


“Ovo je svakako najbolja, najslađa nagrada koju mi povjesničari umjetnosti možemo dobiti jer je riječ o priznanju vlastite struke“, a potom je retorički dodao:“Ašto nam više treba i tko nam išta mjerodavnije može priznati?“.


Zahvalivši svima koji su ga podržali, osvrćući se na zadovoljstvo životom u pluralističkom, nejednoumnom društvu, svoje je hvale uputio i onima čija je podrška izostala.


Unatoč tomu što nisu izdašne, Zidić je u svom govoru naglasio važnost promjena koje povjesničari umjetnosti mogu učiniti za društvo te je izrazio veselje zbog mladih ljudi koji zahvaljujući ozbiljnim prilozima struci primaju nagrade.


Lucija Furač, Lora Rajčić i Irena Radoslav su tri studentice nagrađene za izvrstan diplomski rad.Radoslav sa Sveučilišta u Rijeci je u razgovoru za naš list kazala kako je godinu dana provela intenzivno se baveći temom Arhitektura i urbanizam Sv. Lovreča Pazenatičkog pod mentorstvom dr. sc. Marijana Bradanovića kojem je beskrajno zahvalna.



„Nagrada je nadahnuće za daljnji profesionalni razvoj te ovo priznanje smatram krunom svojeg dosadašnjeg profesionalnog angažmana“, emotivno je dodala Radoslav.


Godišnju nagradu za promicanje interdisciplinarnosti i vizualne kulture je dobio Miljenko Domijan za djelo Armenia sacra – Hodočašće sakralnoj arhitekturi, dok je u kategoriji knjige za ukoričen vlastiti doktorski rad nagrađena Antonija Mlikota na temu Zadar – obnova i izgradnja nakon razaranja u Drugome svjetskom ratu.


Zahvaljući višestruko nagrađivanoj izložbi Baciti istinu u lice!, među povjesničarima umjetosti je trijumfirala i Nataša Ivančević.