DRAMA U KAZALIŠTU

Dražen Mikulić postao treći član Kazališnog vijeća: Kazalište ne može biti privatna prćija za šačicu odabranih

Davor Mandić

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

Izbori dvaju članova Kazališnog vijeća Ivana pl. Zajca iz reda zaposlenika pokazali su većinsku podršku onim kandidatima koji nikako ne idu u prilog mirnom nastavku rada intendanta Marina Blaževića.



RIJEKA – Dramski prvak Dražen Mikulić, jedan od najglasnijih protivnika Uprave HNK-a Ivana pl. Zajca na čelu s intendantom Marinom Blaževićem, novi je, treći član Kazališnog vijeća. I to nakon izbora koji mogu dobiti oznaku barem drame, ako ne i trilera. Uz dvojac iz reda Osnivača, Grada Rijeke – Zvonimira Peranića i Bojana Šobera – Mikulićevim izborom Kazališno vijeće ima kvorum i postaje operativno, odnosno može sazivati sjednice, donositi odluke i činiti sve što predviđaju dokumenti koji reguliraju rad Kazališta. Iako je treći član mogao biti Slavko Sekulić, Mikulić je to postao zbog procedure. Naime Mikulić je kao kandidant umjetnika Kazališta potvrđen danom izbora, što je bilo jučer, dok je za kandidata svih djelatnika Kazališta prema proceduri trebalo sačekati trodnevni rok za žalbu. To de facto znači da će Sekulić danas moći biti i službeno imenovan članom KV-a te se onda čeka još samo izbor trećeg člana KV-a iz reda Osnivača, ukupno petog i posljednjeg člana KV-a.


Mikulić – Haller 86:39


Na izbore za člana KV-a iz reda umjetnika od ukupno 180 registriranih umjetnika izašlo je njih 126. Uz »disidenta« Dražena Mikulića umjetnici su mogli glasati i za Blaževiću milijeg Antonija Hallera, no na kraju je omjer bio 86 za Mikulića naprama 39 za Hallera. Nije to bila ni sva drama, jer izbori su održavani u posve nestandardnom formatu, nikad dosad oprobanom, pri čemu su svi koji su htjeli glasati morali doći u 14.15 sati prijaviti se, zatim čekati do 17 sati kada je i službeno počelo glasanje. Problem je bio što je najmnogoljudniji segment umjetnika Kazališta, orkestar, na dan glasanja imao dvokratno organizirane probe, pa je dobar dio zainteresiranih umjetnika to sve skupa upućivalo na ozbiljan inženjering s ciljem da se ljude obeshrabri glasati. To se ipak nije dogodilo i uz veliku izlaznost Mikulić je premoćno pobijedio.


Prava drama, ili triler, ticao se pak kampanje koja je trebala u dijelu zainteresirane javnosti ocrniti Mikulića i obeshrabriti ga od kandidiranja. Naime netko je i medijima, dijelu »vanjske« javnosti, kao i zaposlenicima Kazališta dijelio napise koji inkriminiraju Mikulića zbog djela za koja je davno ispaštao i koja je davno objasnio. Dio zaposlenika nagovarao ga je i da odustane, no većem je dijelu očito bilo važnije sve za što se Mikulić zalagao u javnim istupima protiv samovolje i dvostrukih kriterija intendanta. To su potvrdili i na izborima.


Visoka izlaznost




Upitali smo Mikulića, kao novog člana KV-a, za komentar.


– Mislim da je sada uputno sjetiti se onoga što je intendant svojedobno bio izjavio kada je govorio o šačici nezadovoljnih koji su se okupili na onoj konferenciji za novinare PGS-a. Sada, pa još i iz izbora za člana KV-a svih zaposlenika, može izvući dobar poučak – rekao je Mikulić, referirajući se na visoku izlaznost i na izborima drugog člana KV-a iz reda Kazališta, kada je od ukupno 316 registriranih birača izašlo njih 137. No nije samo izlaznost potvrda Mikulićevih riječi, nego i rezultati podrške »disidentima«. Naime od 137 glasača po 132 glasa dobili su Slavko Sekulić, sudionik famozne PGS-ove presice kao član, i Manuela Paladin Šabanović kao njegova zamjenica. Ako se sjetimo intervjua koji smo radili s Paladin Šabanović, jasno je da ne može biti riječi o osobi koja bi puhala u diple intendantu.


Zbog svega toga Mikulić ima pitanje za gradonačelnika Marka Filipovića.


– Gospodine Filipoviću, s obzirom na to da ste bili izjavili da se nezadovoljstva zaposlenika Kazališta trebaju rješavati na sudu, pitam vas trebaju li ovi zaposlenici pisati pojedinačne tužbe ili da napišu jednu objedinjenu – rekao je Mikulić.


Pitanje diploma


Pitali smo Mikulića i što će biti njegov doprinos radu Kazališnog vijeća.


– Sve ono što se provlačilo u javnosti kao protuzakonito ili nemoralno djelovanje, odnosno ono koje baca ljagu na naše Kazalište. Recimo kad netko dobije ugovor na neodređeno prije nego postane ravnatelj, pa ga se onda »vrati« na to mjesto. Dobro, ako je neki glumac, ili član orkestra postao ravnatelj, neka ga se vrati na njegovo bivše radno mjesto, ali dovesti nekoga izvana pa mu osigurati zaposlenje nakon isteka mandata nije u redu. Treba vidjeti je li to uopće zakonski moguće, no i ako i jest, svakako je nemoralno – rekao je Mikulić.


Pitali smo ga i hoće li na dnevnom redu možda biti diploma ravnateljice Hrvatske drame Renate Carole Gatice, čije odgovore na pitanja o diplomi još uvijek čekamo, kao i pitanje rada izvan kuće bez dozvole KV-a čelnih ljudi Kazališta.


– Da, svakako, kao i diploma Alana Vukelića, koji radi na poslu za koji je propisana visoka stručna sprema, dok on ima samo srednju. A što se tiče ovog drugog dijela vašeg pitanja, mislim da bi čelna osoba, ili glava obitelji, prva trebala poštivati sve zakone, pravila i moralne norme. Dakle ako ne postoji operativno Kazališno vijeće, ja ne mogu tražiti dozvolu, i ne mogu dogovarati poslove kao što ih je dogovarao intendant Blažević sa Slovenskim narodnim gledališčem. On bi trebao biti prvi koji poštuje zakone, kao i ravnatelji, koji bi također morali primjerom pokazivati kako se treba ponašati. Dakle iste škare i isto sukno za sve u Kazalištu, a ne da se sve svodi na privatnu prćiju za šačicu odabranih – zaključio je Mikulić.