PALA ODLUKA

Debitantski film “Sigurno mjesto” hrvatski je kandidat za Oscara: Osvojio je i dva Srca Sarajeva

Hina

Foto HAVC

Foto HAVC

Birajući među devet filmskih ostvarenja, 15 članova Komisije HDFD-a tajnim je glasovanjem u ponedjeljak, 12. rujna, u prvom krugu natpolovičnom većinom odlučilo da će na ovogodišnjoj dodjeli hrvatsku kinematografiju predstavljati film "Sigurno mjesto". Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić, koji je i glavni glumac, a još glume Goran Marković te Snježana Sinovč



ZAGREB – Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odabralo je debitantski film “Sigurno mjesto” Jurja Lerotića za hrvatskog kandidata za 95. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.


Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine bira dugometražni film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najbolji međunarodni dugometražni film.


Birajući među devet filmskih ostvarenja, 15 članova Komisije HDFD-a tajnim je glasovanjem u ponedjeljak, 12. rujna, u prvom krugu natpolovičnom većinom odlučilo da će na ovogodišnjoj dodjeli hrvatsku kinematografiju predstavljati film “Sigurno mjesto”.




Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić, koji je i glavni glumac, a još glume Goran Marković te Snježana Sinovčić Šiškov.


“Sigurno mjesto” temelji se na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića, a progovara o iznenadnom pokušaju suicida koji otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije – spasiti bližnjega.


Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, a kostimografkinja Katarina Pilić.


“Sigurno mjesto” nastao je u produkciji tvrtke Pipser. Producentica Miljenka Čogelja zahvalila je HDFD-u na odluci. “Iako je riječ o filmu koji nas suočava s teškom temama kao što su suicid, mentalna bolest i nemoć bolesnika, obitelji i sustava pred bolešću, to nije glavna tema filma – ono što je u njemu dominantno su podrška obitelji i neizmjerna ljubav između dva brata”, rekla je.


Hrvatski su koproducenti Zelena zraka, a film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December i uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije te Slovenskog filmskog centra.


Film je već osvojio niz nagrada: na 75. filmskom festivalu u Locarnu u natjecateljskom programu Concorso Cineasti del presente osvojio je nagrade za najbolju režiju, glumca i debitantski dugometražni film festivala. Na Sarajevskom festivalu osvojio je dva Srca Sarajeva – za najbolji igrani film i za najbolju mušku ulogu, kao i nagradu CICAE Međunarodne konfederacije umjetničkih kina za najbolji igrani film, te nagradu Cineuropa. Također je osvojio nagradu za razvoj projekta Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa SFF-a.


Uz “Sigurno mjesto” u konkurenciji za hrvatskog kandidata za Oscara bili su i filmovi “Baci se na pod” Nine Violić, “Divljaci” Darija Lonjaka, “Illyricvm” Simona Bogojevića Naratha, “Nosila je rubac črleni” Gorana Dukića, “Stric” Andrije Mardešića i Davida Kapca, “Šesti autobus” Eduarda Galića te dokumentarni filmovi “Veće od traume” Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski i “Tvornice radnicima” Srđana Kovačevića.