24. Black Nights Film Festival u Tallinnu

Dalibor Matanić: U Tallinnu održana svjetska premijera filma hrvatskog redatelja

S.M.

Foto: Branko Knez

Foto: Branko Knez

Filmsku ekipu 'Zore' u Tallinnu je predstavila Tihana LazovićSinoć je na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu održana svjetska premijera ‘Zore‘, novog igranog filma Dalibora Matanića. Filmski festival koji se održava u glavnome gradu Estonije od 13. do 29. studenog jedan je od 15 svjetskih festivala A-kategorije. ‘Zora’ je prvi hrvatski dugometražni igrani film koji je prikazan u glavnom međunarodnom natjecateljskom programu tog prestižnog festivala.


Filmsku ekipu ‘Zore’ u Tallinnu je predstavila Tihana Lazović, koja u filmu glumi Iku, ženu slomljenu obiteljskom tragedijom zatečenu u vrtlogu galopirajućeg neonacizma.


„Neobično mi je zadovoljstvo da sam uspjela svladati sve prepreke i doći na Black Nights, na svjetsku premijeru drugog filma iz Dadine ‘Trilogije sunca’. Festival se održava pod jakim epidemiološkim mjerama, ali se ipak održava u kino dvoranama. Ne damo se mi filmaši samo tako“, izjavila je Tihana Lazović nakon premijere, dodavši: „Iskustvo snimanja ‘Zore’ je poput onog u ‘Zvizdanu’, iskustvo koje glumci najviše vole – kada ti redatelj daje slobodu i prostor za razvijanje uloge.“
Radnja filma ‘Zora’, koju nakon svjetske čeka hrvatska premijera, smještena je u mračan društveni kontekst bliske budućnosti. ‘Zora’ je drugi dio Matanićeve filmske ‘Trilogije Sunca’ (Zvizdan, Zora, Sumrak)  ̶   trilogije protiv fašizma.


Kao i u ‘Zvizdanu’, Matanić i u ‘Zori’ uz režiju potpisuje i scenarij za film te se nastavlja baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva.


Nakon svjetske premijere, prve kritike Zore objavili su Screendaily i Cineuropa. Wendy Ide u Screendailyju, uspoređujući Zvizdan i Zoru, kaže: „Premda oba filma kao inspiraciju imaju podjele proizašle iz sukoba na Balkanu, pristup je u ‘Zori’ zagonetniji. Iako film možda zahtijeva više promišljanja i analize kako bi njegova poruka u cijelosti bila shvaćena, režijsko je umijeće neupitno“, prognozirajući filmu dobar festivalski život.


Cineuropa, također uspoređujući prvi i drugi film ‘Trilogije sunca’, ističe: „Suprotno jasnom kodiranju ‘nas’ i ‘njih’ po etničkoj osnovi u ‘Zvizdanu’, Matanić se ovdje zalaže za složenije i apstraktnije podjele, ispunjavajući film nabijenom atmosferom i snažnom simbolikom. Autor Marko Stojiljković posebno hvali glumačke izvedbe te montažu, zaključujući kako je „Zora izvanredno filmsko djelo“.


Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica ‘Zore’ je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević.


Glavna muška uloga pripala je Krešimiru Mikiću, koji igra Matiju. Tihana Lazović glumi njegovu suprugu Iku, dok djecu utjelovljuju Lara Vladović i Maks Kleončić.


Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.


Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio.