Međunarodni festival humora i satire

“Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku i priliku, ali uz puno umjetničke slobode”: Danko Ivšinović i Tomislav Supek u finalu Satira festa 2020.

Marin Smolčić

Zbog epidemioloških i administrativnih mjera na granicama finalisti iz inozemstva nisu mogli doći, pa je njihove humorističke uratke čitao poznati beogradski glumac Milan Milosavljević koji je u više navrata utjelovio lik popularnog satiričara Branislava Nušića



U organizaciju Beogradskog aforističkog kruga na čelu s predsjednikom dr. Slobodanom Simićem održan je 18. Međunarodni festival humora i satire „Satira fest 2020.“, na kojemu su u na finalnoj večeri hrvatsku uspješno predstavili gospićki književnik i humorist Danko Ivšinović i zagrebački aforist Tomislav Supek.


Na ovogodišnji natječaj prijavilo se 230 autora iz desetak europskih država, pri čemu je poslalo preko 3500 aforizama, humoreski i satiričnih pjesama. Ovogodišnji festival posvećen je 55-oj godišnjici smrti pjesnika i satiričara Stanislava Vinavera (1891.-1955.) pod sloganom „Nema granica ograničenosti“.


Zbog epidemioloških i administrativnih mjera na granicama finalisti iz inozemstva nisu mogli doći, pa je njihove humorističke uratke čitao poznati beogradski glumac Milan Milosavljević koji je u više navrata utjelovio lik popularnog satiričara Branislava Nušića. 




Pobijedio je aforizam Zorana T. Popovića iz Pančeva: „Ja bih mogao živjeti kao i sav ostali svijet, ali neću da svoj narod ostavim na cjedilu.“. 


Aforizmi Danka Ivšinovića:


-Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku i priliku, ali uz puno umjetničke slobode.


-Crkva je odvojena od države, pa svatko uzima za se.


-Sto ljudi, sto ćudi. Stotinu popova, stotinu džipova.


-Saborski zastupnici primaju plaću i dodatak na plaću na odvojen život od naroda. 


-Perite ruke, ako već grizete nokte, grizite ih na nogama.


-Više je lopova u ladicama, nego u zatvorima.


-Tko te može kupiti, može te i prodati.


-Medicina napreduje. Bolujemo duže.


Aforizmi Tomislava Supeka:


-Od koronavirusa najbolje se oporavlja mirovinski fond.


-Prosječni Hrvat na izložbi slika završi samo da bi se sklonio od vremena.


-Počeo sam vjerovati institucijama države. Psihijatar mi je -pojačao terapiju.


-Ratari siju- država žanje.


-Mali zemljama Europske Unije velike zemlje pomažu da ostanu male.


-Danas Svjetski dan protiv nasilja u obitelji. U Hrvatskoj je četvrtak. 


 


Aforizme hrvatskih predstavnika prenosili su i neki srbijanski mediji. Onako „usput“ je istaknuto kako je Hrvatska „vrlo ozbiljna država jer nema niti jednog satiričkog časopisa“!