Plesna predstava

Baletne večeri: Fellinijev iščašeni snoviti i maštoviti svijet u plesnoj predstavi na Sustipanu

Hina

foto: wikimedia commons/Radiocorriere

foto: wikimedia commons/Radiocorriere

Euforičnu i iskričavu koreografiju, prožetu dubokim osjećajem humanosti, izvodi šest plesača - Michelle Atoe, Mattia Molini, Teresa Morisano, Christian Pellino, Danilo Smedile i Alessia Stradiotti.



SPLIT – U sklopu programa Baletne večeri na Sustipanu 66. Splitskog ljeta u petak, 7. kolovoza na sustipanskoj pozornici gostovat će talijanska trupa Compagnia Artemis Danza s plesnom predstavom “Felliniana”, koreografkinje i redateljice Monice Casadei.


Kako se ističe u najavi, predstava je inspirirana velikim talijanskim redateljem Federicom Fellinijem i njegovim začaranim svijetom.


Predstava je svojevrsna interakcija svjetova plesa i cirkusa u kojoj tijela plesača, obavijena besmrtnom glazbom Nina Rote skladanom za Fellinijeve filmove, gledatelje vodi u svijet snoviđenja i mašte u poetičnom i senzibilnom slavljenju tog značajnog dijela talijanske filmske i glazbene povijesti.




Euforičnu i iskričavu koreografiju, prožetu dubokim osjećajem humanosti, izvodi šest plesača – Michelle Atoe, Mattia Molini, Teresa Morisano, Christian Pellino, Danilo Smedile i Alessia Stradiotti.


Magična atmosfera i iščašene situacije


Svijet “Felliniane” ispunjavaju prenaglašene, ekstravagantne osobnosti, pajaci i likovi iz polusvijeta, podrhtavajući na sceni poput munja spremnih da eksplodiraju. Uronjeni u magičnu atmosferu i iščašene situacije, te kreature u međusobnim susretima plešu čudo života, neprestano na rubu stvarnosti i čarolije.


“Odražavajući energije ljudskosti u svim njenim aspektima, predstava je sasvim u duhu velikog Fellinija koji bi, nadahnut svijetom koji ga je okruživao, taj svijet obgrlio, postajući njegovim dijelom i njegovim ogledalom”, stoji u najavi.


Monica Casadei odrasla je u Romagni iz koje porijeklo vuče i Fellini. Cirkus, plesne dvorane, ali i poznanstvo s Fellinijevom muzom i životnom suputnicom Guliettom Masinom uvelike su odredili njezin životni put.


Casadei


Upravo ju je Masina upoznala s Nandom Orfeijem, talijanskim glumcem i umjetnikom cirkusa, članom velike cirkuske dinastije Orfei, i tako uvela u njegov začarani svijet. Casadei se u svom umjetničkom radu često referirala upravo na umjetničke osobosti Fellinija i Masinijeve i već im posvećivala uspješne predstave.


Casadei potpisuje koreografiju, režiju, oblikovanje svjetla i kostimografiju predstave.


Gostovanje je omogućio Talijanski institut za kulturu u Zagrebu.