Sjajan nastup

Ante Mamula u Novom Vinodolskom: Pljesak za bravuroznog harmonikaša

Ramiro Palmić

Ante Mamula

Ante Mamula

Fascinantno interpretiran odabrani program ove koncertne večeri pokazuje da se riječki umjetnik na harmonici specijalizirao za interpretaciju djela klasične glazbe



NOVI VINODOLSKI – Na pretposljednjem koncertu tradicionalnog 10. međunarodnog festivala klasične glazbe Novi Vinodolski 2020. predstavio se riječki harmonikaš Ante Mamula (1995.). Nakon završene srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci (prof. Josip Nemec), od 2015. godine Mamula studira na prestižnoj akademiji u njemačkom gradu Freiburgu u razredu prof. Teodora Anzellottija, a trenutno je na poslijediplomskom studiju. Sudjeluje na mnogbrojnim stručnim usavršavanjima uglednih svjetskih pedagoga, a laureat je najviših nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima klasične harmonike. Od važnijih nastupa izdvajamo koncerte s Frajburškom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom Zapadnonjemačkog radija.


Od glazbenika takvih referenci očekuju se nastupi osebujnih muziciranja, a Mamuli je bila dovoljna i ova jedna novljanska koncertna večer da slušateljima prenese svoje umijeće na instrumentu i emocionalno-estetske vrijednosti glazbene umjetnosti. Brižljivo sastavljen program potvrđuje umjetnikovu zrelost i veličinu interpretatorskih sposobnosti, svirajući na harmonici vrhunske kvalitete talijanske marke »Bugari Armando« iz mjesta Castelfidardo-Ancona.


Stilski pročišćeno


Koncertni program započeo je baroknim primjerom skladatelja Domenica Scarlattija (1685. – 1757.) osnivača suvremene tehnike sviranja na instrumentima s tipkama. Čembalistička umjetnost u njegovim djelima dostiže posljednji vrhunac, nakon čega polako ustupa mjesto novim mogućnostima klavira. Scarlatti je napisao 555 sonata, a na početku recitala čuli smo njegovu jednostavačnu Sonatu K. 107, u F-duru. Djelo briljantnih pasaža, skokova u legato i staccato tehnici, zvučnih efekata i mjestimice barokne polifonije, Mamula je tumačio punom koncentracijom, stilski jasno i pročišćeno, kontrastno u dinamici te je ostvario maksimalo dotjerano muziciraje lijeve i desne ruke, koje je ovaj suptilni mladi umjetnik prenosio na slušatelje.




Jedan od najznačajnijih skladatelja 20. stoljeća plodan je svestrani mađarski glazbenik Gyorgy Sandor Ligeti (1923. – 2006.). Između ostalog skladao je glazbu za film »Odiseja u svemiru«. U izvođenju njegova višestavačnog djela »Musica Ricercata«, ciklične skladbe originalnih glazbenih zamisli i kontrastna po tempima i karakteru te suvremenijeg glazbenog izričaja, u kojoj su iskorištene izvođačke mogućnosti harmonike, solist se, prepušten emociji glazbenih doživljaja, plastično predstavio kao umjetnik visoke muzikalnosti i kulture.


Najveći francuski skladatelj i teoretičar osamnaestog stoljeća, čija su ravolucionarna načela harmonije glazbenici godinama slijedili, je Jean-Philippe Rameau (1683. – 1764.). Izvedbom njegova djela »Gavota i šest varijacija, solist je pokazao specifičnu uživljenost s djelom, individualni umjetnički temperament, agogički elasticitet te naglašeni glazbeni kolorit djela. Uslijedila je autentična umjetnička kreacija modernističkog djela u pogledu sadržaja i izvedbe, pod nazivom »Lied 2020« poljskog skladatelja i pedagoga Johannesa Borisa Borowskog (1979.), koji živi i djeluje u Berlinu i čija djela uživaju popularnost među uglednim solistima i ansamblima.


Oduševljenje publike


Za kraj nastupa odabran je genijalni Bach, koji uz Mozarta, Beethovena, Shakespearea i Michelangela čini vrhunac ostavštine za budućnost zapadne kulture. Iz grandiozna glazbena opusa Jahanna Sebastiana Bacha (1685. – 1750.) – koja nisu sva u cijelini sačuvana – čuli smo Partitu u c-molu, BWV 826. Izvedba je odisala energetskim nabojem, plastičnim oblikovanjem glazbenih ideja istodobno uravnoteženih kroz protok šest kontrastnih stavaka. Za ovu izvedbu umjetniku Anti Mamuli mogu se uputiti samo komplimenti kako za tehničku i stilsku čistoću tako i za uvjerljivost i suverenost njegova briljantnog muziciranja. Koncertna večer zaokružena je virtuoznom izvedbom Scarlattijeve Sonate K 119, u D-duru, što su s iskrenim oduševljenjem ispratili posjetitelji u crkvi Sv. Filipa i Jakova u N. Vinodolskom.


Fascinantno interpretiran odabrani program ove koncertne večeri pokazuje da se dvadesetpetogodišnji umjetnik na harmonici poglavito specijalizirao za interpretaciju djela klasične glazbe u čemu postiže impresivne umjetničke dosege. No za ovakve ljetne glazbene priredbe valja primjetiti da se u program može uvrstiti i poneka skladba ležernijeg izraza i žanra pa makar i kao dodatak programu u opuštenoj ljetnoj večeri.