Tjedan talijanske kuhinje

Dante, Artusi i špageti u Opatiji i Rijeci

Sandy Uran

Foto: Fabrizio Stipari

Foto: Fabrizio Stipari

Ovog tjedna otvorenje čak dvije izložbe posvećene talijanskoj kuhinji



»Pellegrino Artusi i talijansko kulinarsko ujedinjenje« i »Ilustrirana povijest špageta s rajčicom Dante, pašta i Artusi«


Main Headline:


Generalni konzulat Italije u Rijeci u suradnji sa Zajednicom Talijana u Opatiji u okviru VII. Izdanja manifestacije Tjedna talijanske kuhinje u svijetu večeras s početkom u 18 sati u Zajednici Talijana u Opatiji, Vila Antonio, predstavlja izložbu Fondacije Casa Artusi »Pellegrino Artusi i talijansko kulinarsko ujedinjenje« s degustacijom vegetarijanskih specijaliteta Debore Voncina Ivanić. Ulaz je slobodan.




U četvrtak u 18 sati u HKD-u na Sušaku bit će otvorena izložba »Ilustrirana povijest špageta s rajčicom Dante, pašta i Artusi«. Akvareli nose potpis Luciana Ragozzina, tekstove potpisuju Massimo Montanari, Monica Alba i Giovanna Frosini. Kustos izložbe je Andrea Tomasetig u suradnji s Casa Artusi. Koncept potpisuje Leo Guerra.


Nakon otvorenja slijedi show cooking i degustacija talijanskih specijaliteta profesionalnih kuhara: Pasqualea Longobardija i Ane Uremović Longobardi iz zagrebačkog restorana Papavero Pizza & Food Lab, uz tehničku podršku Danka Borovine iz riječkog restorana Nautica.


O izložbi u popratnom materijalu navedeno je: Talijansko jelo par excellence »nastaje« polako, s doprinosima koji dolaze iz nekih davnih vremena i iz dalekih mjesta. Špageti o kojima priča Massimo Montanari vežu se uz povijesna zbivanja, ekonomiju i društvo.


Nadasve, uče nas proširiti naš pogled, prepoznati doprinose drugih kultura. Ironične i precizne ilustracije koje potpisuje Luciano Ragozzino – sjajan bakropisac i akvarelist – stvaraju grafički kontrapunkt tekstovima. On ne ilustrira, nego stvara, a njegove se vizualne metafore urezuju u našim glavama »upotpunjujući« riječi i stvarajući glavni ikonografski korpus stvoren do danas na temu povijesti špageta.


Obilježavajući sedamstotu godišnjicu Dantea prisjetimo se vermicella iz njegovog doba i počasti koju je Artusi odao velikom pjesniku. Tekst se razvija kroz nekoliko kratkih poglavlja i sadrži sve: tu su Mezopotamija, gastonomska kultura antičke Grčke i Rima, Arapi, svježa i suha tjestenina, Marko Polo i Kina (objašnjava nam kako veze nemaju s ovom pričom), Sicilija – i »mangiamaccheroni« – koja predaje palicu Napulju, ruke i vilica, otkriće rajčice u Meksiku i rajčica u španjolskoj salsi, »indijski papar« ili čili-papričica, maslac i maslinovo ulje, češnjak i kapula, bosiljak.