Čedo Elona Muska

Vrijednost Tesle prešla tisuću milijardi dolara, najvrijedniji su proizvođač automobila na svijetu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Izvršni direktor Tesle Elon Musk je za cilj postavio rast prodaje od 50 posto godišnje, koji bi u nekom trenutku trebao doseći 20 milijuna prodanih vozila u godini danaTržišna vrijednost Tesle prešla je u ponedjeljak tisuću milijardi dolara, nakon što je kompanija dobila dosad najveću narudžbu vozila od rent-a-car tvrtke Hertz.


Dionice Tesle porasle su 14.9% a vrijednost kompanije dosegla 1045 milijardi dolara, čime je Tesla postala najvrijedniji proizvođač automobila na svijetu.


Tesla je ujedno i prva automobilska industrija koja se priključila elitnom klubu tvrtki vrijednih tisuću milijardi dolara i više – Appleu, Amazonu, Microsoftu i Alphabetu.
Većina proizvođača automobila ne hvali se narudžbama rent-a-car tvrtki kojima po sniženim cijenama prodaju vozila koja se slabo prodaju.


No za Teslu i njegove investitore, odluka Hertza da naruči 100.000 Teslinih automobila do kraja 2020. pokazuje da električna vozila više nisu ekskluzivni proizvod, nego će u bliskoj budućnosti dominirati masovnim auto tržištem.


“Električna vozila su sada mainstream i svjedočimo tek početku globalne potražnje i interesa”, rekao je izvršni direktor Herza Mark Fields.


Izvršni direktor Tesle Elon Musk je za cilj postavio rast prodaje od 50 posto godišnje, koji bi u nekom trenutku trebao doseći 20 milijuna prodanih vozila u godini dana. To je dvostruko više od prodaje trenutnih tržišnih lidera Volkswagena i Toyote.


Potražnja za električnim vozilima je na nekim tržištima već nadmašila očekivanja, pa je tako Teslin Model 3 prošli mjesec bio najprodavaniji automobil u Europi, objavila je u ponedjeljak konzultantska tvrtka JATO Dynamics.