SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen Tiago: VW popunio sve segmente izvedbe

P. N.

Foto ULI_SONNTAG

Foto ULI_SONNTAG

Taigo u Hrvatsku stiže krajem godine s tri linije opreme i jednako toliko benzinskih TSI motora.U segmentu vozila što se nalaze na razmeđi B i C klase, Volkswagen je pod svjetla pozornice izveo Taigo, svoj prvi SUV coupé dostupan u toj cjenovno prihvatljivijoj klasi vozila. Stražnji dio modela Taigo s pet sjedala izveden je poput coupéa ukoso prema natrag, a da se time nipošto ne smanjuje unutrašnja visina u stražnjem dijelu vozila. Volkswagen je tako proširio već postojeću ponudu kompaktnih modela Polo i T-Cross, koji se temelje na modularnoj poprečnoj platformi (MQB) i odlikuju pogonom na prednje kotače, i trećom karoserijskom varijantom koja je do sada bila gotovo isključivo rezervirana za više cjenovne kategorije vozila. Fokus modela Taigo počiva na dizajnu, individualnosti i emocijama. Serijski je opremljen LED glavnim svjetlima, potpuno digitalnim cockpitom i infotainment sustavima najnovije generacije, gotovo 4,26 metara dugački SUV coupé postavlja nova tehnološka mjerila u svojoj klasi vozila.


BOJE

Novi Taigo bit će dostupan u osam boja – dvjema uni bojama, pet metalik i jednom s bisernim efektom. Sve vanjske boje vozila, uz iznimku »Deep crne«, moći će se uz »roof pack« opcijski kombinirati s krovom izvedenim u kontrastnoj crnoj boji.

Dizajn potpisuje Marco Pavone, voditelj odjela za vanjski dizajn vozila VW-a. On je u suradnji sa svojim bratom blizancem Joséom Carlosom Pavoneom, voditeljem odjela za dizajn VW-a za Južnu Ameriku, već ostvario cijeli niz projekata. Dizajn europske verzije modela Taigo odlikuje se markantnim proporcijama. Prvenstveno je upadljiva silueta nalik coupéu sa C stupom koji je snažno nagnut prema naprijed. Taj dizajnerski element crpi nadahnuće iz SUV coupéa iz viših klasa vozila, a time Taigo postaje jedinstven u svojem segmentu. Bočni dizajn vozila k tomu se odlikuje vrlo preciznim i oštrim linijama koje u kombinaciji s velikim kotačima i uzdignutim dijelovima kućišta kotača u kontrastnim bojama dodatno naglašavaju crossover karakter modela Taigo.

Prvenstveno će mladi kupci i oni s mladenačkim duhom, koji obraćaju pozornost na trendove i dizajn, biti ciljna skupina za ovaj novi SUV coupé. Bez obzira na klasu, kapacitet prtljažnika iznosi velikih 438 litara čime se približava T-Crossu s pomičnom stražnjom klupom (385 do 455 litara). Novim se dizajnom svjetala postiže markantna i impresivna signatura za dnevno i noćno osvjetljenje čime predstavlja stilsku poveznicu s obitelji ID. modela marke Volkswagen, baš kao i s vozilima kao što su novi Golf, Arteon, Tiguan Allspace i Polo, a koji opcijski ili ovisno o opremi također mogu raspolagati ovom karakterističnom LED svjetlosnom trakom.


Iznutra Taigo serijski privlači pažnju višenamjenskim kolom upravljača i suvremenim elementima za rukovanje. Infotainment sustavi temelje se na najnovijoj generaciji modularne infotainment platforme (MIB3), uključujući Online-Control-Unit (eSIM) i App-Connect Wireless.
Tri linije opreme s individualnom ponudom serijske opreme »life«, »style« i »R-Line«. Elementi linija opreme koje voli većina kupaca, kao što su LED glavna svjetla i »digital cockpit«, u modelu Taigo – baš kao što je to slučaj u novom modelu Polo – već su dio serijske opreme. Do mogućih nedoumica pri odabiru pojedinačnih željenih komponenti ubuduće skoro više uopće neće dolaziti zbog nove matrice ponude opreme.


Najveće brzine

Taigo koristi iznimno učinkovite benzinske motore snage od 95, 110 KS ili 150 KS. Najveće im brzine dosežu 183, 191 ili 212 km/h. Promjena stupnjeva prijenosa provodi se ovisno o motoru pomoću 5-stupanjskog/6-stupanjskog ručnog mjenjača ili 7-stupanjskog automatiziranog mjenjača s dvije spojke (DSG). Snažni TSI benzinski motori s niskom stopom emisija štetnih tvari svojom konstrukcijom usmjerenom na učinkovitost ostvaruju značajan doprinos transformaciji u smjeru ekološki prihvatljivih vozila.

Zahvaljujući tome ponuda za kupca bit će još preglednija i jednostavnija. Kod novog crossover modela konfigurator za hrvatsko tržište započinje verzijom »life«, a zatim, uz podjelu u obliku slova Y, na varijante »style« i »R-Line«. Sve tri linije opreme karakteriziraju pravilno izračunate cijene te se mogu upotpuniti ili individualizirati pomoću dodatnih paketa opreme ili zasebno dostupne dodatne opreme. Veličina naplataka ovisi o odabranoj liniji opreme te se kreće u rasponu između 16 do 18 inča. Među brojne se opcije između ostalog ubrajaju i veliki panoramski podizni i pomični krov, »digital cockpit pro« s 10,25-inčnim zaslonom, rukovanje govornim naredbama, dizajn paket »black style« za »R-Line« i sound sustav »beats« snage 300 W sa šest zvučnika. Pojačalo je smješteno u udubljenju za rezervni kotač, čime se ostvaruje ušteda prostora. Time je fleksibilna upotreba prtljažnika i dalje neograničeno moguća.


Dodajmo još da Taigo u Hrvatsku stiže krajem godine s tri linije opreme i jednako toliko benzinskih TSI motora.