Ekovozila

Ukoliko želite kupiti neko od vozila na alternativna goriva, sad možete dobiti i do 70 tisuća kuna poticaja. Evo kako

Jagoda Marić

Država je onima koji se odluče za kupnju automobila na alternativna goriva (električna vozila, plug-in hibridi, CNG, LNG, vodik), spremna pokrivati 40 posto troška automobila, ali ne više od 70 tisuća kunaZAGREB – Građani koji razmišljaju o kupnji automobila, a žele nabaviti vozilo na alternativna goriva, imat će priliku početkom lipnja prijaviti se na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i tako dobiti do 70 tisuća kuna.


Država je onima koji se odluče za kupnju automobila na alternativna goriva (električna vozila, plug-in hibridi, CNG, LNG, vodik), spremna pokrivati 40 posto troška automobila, ali ne više od 70 tisuća kuna. Kad su u pitanju tvrtke, one mogu računati na ukupno 400 tisuća kuna, ali ni tu po automobilu iznos ne smije prelaziti 70 tisuća kuna. Za taj je javni poziv u Fondu za zaštitu okoliša osigurano ukupno 105 milijuna kuna, s tim da 90 milijuna kuna otpada na građane i tvrtke, dok preostalih 15 milijuna kuna odlazi na javni sektor. Da se za svaki automobil isplati maksimalni poticaj kroz ovaj natječaj, građani i tvrtke mogli bi kupiti više od 1.200 vozila na alternativna goriva.


Kad je javni sektor u pitanju riječ je, primjerice o kupnji električnih romobila ili dostavnih vozila, dok je nabava flote za gradske prijevoznike prepuštena natječajima koje objavljuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. No, Fond je nakon prošlogodišnjeg natječaja sklopio ugovore za gradnju pet brodova za morski prijevoz na alternativna goriva, pa će ovisno o rezultatima odlučiti hoće li i ubuduće raspisivati takve natječaje.
Uplati pa klati


Poticaji za kupnju automobila neće se ove godine dodjeljivati po principu najbržeg prsta, nego će građani svoj interes iskazivati u autosalonima, a Fond će svaki dan na svojoj mrežnoj stranici objavljivati koliko je novca dodijeljeno. Načelnica sektora za energetsku učinkovitost u Fondu Maja Rajčić objasnila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da su dosad prikupili interes pedesetak zastupnika različitih proizvođača i da se nudi oko 550 različitih vozila.


Na primjedbu da Hrvatska ima najveće poticaje u Europskoj uniji i da tako zapravo pomaže imućnijim građanima da kupe automobil, Rajčić je odgovorila da nije tako te da se na pozive za kupnju energetski učinkovitih vozila javljaju uglavnom građani koji imaju visoku razinu ekološke svijesti. Pojasnila je i da su poticaji u Hrvatskoj viši nego u ostalim zemljama EU-a zbog toga što Hrvatska još uvijek na cestama ima znatno manji udio vozila na alternativna goriva. Rajčić se nada da će se na ovogodišnji poziv javiti toliko građana da će biti iskorišteno više od 90 posto predviđenog novca, što ranije nije bio slučaj. Zbog toga što su se građani prijavljivali na natječaj pa odustajali, drugi se nisu uspjeli prijaviti, te će ove godine država propisati uplatu određenog predujma čime će kupci dokazati ozbiljnost namjere.


Uz to u trećem kvartalu ove godine bit će objavljen i poziv građanima za financiranje fotonaponskih elektrana na krovovima obiteljskih kuća.


Unapređenje recikliranja


Od početka godine Fond je, kazao je njegov ravnatelj Siniša Kukić, otvorio pet poziva: za sanaciju divljih odlagališta, za nabavu komunalne oprema za jedinice lokalne samouprave i komunalna poduzeća, za gradnju reciklažnih dvorišta za jedinice lokalne samouprave koje su ispod 3.000 stanovnika, za unaprjeđenje i proširenje kapaciteta recikliranja otpada te za prijevoz otpada s otoka na kopno. Država lokalnim komunalnim tvrtkama, javnim ili privatnim, sufinancira troškove prijevoza otpada do kopna, dakle prijevoz koji se odvija morem.


Fond će u ovoj godini, najavio je njegov ravnatelj Siniša Kukić, objaviti 22 poziva i dodijelit će ukupno 925 milijuna kuna, što je 309 milijuna kuna više nego lani. Uz to Fond će objaviti i kalendar svih javnih poziva do kraja 2024. godine i u tom periodu građanima, tvrtkama i jedinicama lokalne samouprave planira dodijeliti gotovo tri milijarde kuna.


– U sljedeće četiri godine planiramo iz zaštite okoliša plasirati građanima, jedinicama lokalne samouprave i tvrtkama dvije milijarde 218 milijuna kuna, a iz energetske učinkovitosti 742 milijuna kuna. To znači da bi u sljedeće četiri godine ukupno plasirali dvije milijarde 960 milijuna kuna, rekao je Kukić.


Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je da su natječaji objavljeni od početka godine najvećim dijelom orijentirani na pitanje zaštite okoliša, odnosno gospodarenja otpadom posebice kad je u pitanju sanacija divljih odlagališta, koja su, naglasio je, jedna od »rak-rana« sustava već dugi niz godina.


Divlja odlagališta otpada


Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je da su natječaji objavljeni od početka godine najvećim dijelom orijentirani na pitanje zaštite okoliša, odnosno gospodarenja otpadom posebice kad je u pitanju sanacija divljih odlagališta, koja su, naglasio je, jedna od »rak-rana« sustava već dugi niz godina.